Botrány a Boeing körül: olasz beszállítók csalni próbáltak a repülőgép-alkatrészekkel

Megdöbbentő részletek derültek ki arról, hogyan próbáltak olasz alvállalkozók csalni a Boeing repülőgép-alkatrészek gyártása során, veszélyeztetve a légi közlekedés biztonságát.

2024. 10. 06. 8:20
Illusztráció: Boeing 787-8 Dreamliner
Illusztráció: Boeing 787-8 Dreamliner Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz ügyészek hét személyt és két alvállalkozó céget vádoltak meg csalással és a repülőgépek biztonsági szabályainak megszegésével, miután egy Boeing 787-es Dreamliner alkatrészeiről kiderült, hogy nem feleltek meg a minőségi követelményeknek. 

A nyomozás 2021 végén indult, amikor a Boeing jelezte, hogy a Leonardo olasz repülőipari cég egyik beszállítója nem megfelelően gyártotta le a Dreamliner egyes alkatrészeit. A vizsgálat során kiderült, hogy két alvállalkozó cég olcsóbb, de nem szabványos titán- és alumíniumötvözeteket használt, hogy jelentős összeget spóroljon meg a nyersanyagköltségeken.

Ez olyan alkatrészek gyártásához vezetett, amik jóval gyengébb statikus és feszültségállósági jellemzőkkel bírnak, veszélyeztetve a repülőgép biztonságát

 – közölték az ügyészek. Legalább 4829 nem szabványos titán- és 1158 alumínium alkatrészt találtak a vizsgálat során, amelyek cseréje a Boeinget rendkívüli karbantartási kampány indítására kényszerítették.

Borítókép: Illusztráció: Boeing 787-8 Dreamliner (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.