A BRICS miatt áll a bál: António Guterres ENSZ-főtitkár Putyinnal találkozik

Az esemény jelentős nemzetközi figyelmet kap, miközben Oroszország fontos kétoldalú tárgyalásokat folytat. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár megérkezett Kazanyba a BRICS-csúcstalálkozóra, ami éles bírálatot váltott ki Ukrajna részéről.

2024. 10. 23. 6:55
Antonio Guterres ENSZ-főtitkár megérkezett Kazanyba.
Antonio Guterres ENSZ-főtitkár megérkezett Kazanyba. Forrás: Tatár Köztársaság Államtanácsa
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres megérkezett az oroszországi Kazanyba, hogy részt vegyen a BRICS-országok csúcstalálkozóján. A Tatár Köztársaság Állami Tanácsának sajtószolgálata szerint Guterrest a kazanyi nemzetközi repülőtéren Farid Mukhametshin, a Tatár Köztársaság Állami Tanácsának elnöke fogadta.

A brics-russia2024.ru portál által 2024. október 22-én készített és közzétett képen Hszi Csin-ping kínai elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök látható.
Hszi Csin-ping kínai elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök (Fotó: AFP)

A főtitkár látogatását már a hónap elején bejelentették. Az orosz külügyminisztérium szerint az esemény világszenzáció, ami jól mutatja a találkozó jelentőségét a nemzetközi politikai színtéren.

Guterres részvétele azonban éles kritikát váltott ki Ukrajnából, ahogy arról lapunk is beszámolt. Az ukrán külügyminisztérium közleményben bírálta, hogy az ENSZ-főtitkár elfogadta „a háborús bűnös Putyin meghívását Kazanyba”. A ukránok szerint ez rossz döntés, amely nem szolgálja a béke ügyét, és csak rontja az ENSZ hírnevét. Az ukrán diplomaták különösen sérelmezik, hogy Guterres elutasította Ukrajna meghívását az első globális békecsúcsra Svájcban, ám részt vesz az oroszországi eseményen.

A csúcstalálkozó hétfő kezdődött meg, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök már több kétoldalú találkozón is részt vett. A tárgyalások részleteiről egyelőre nem szivárogtak ki információk, de feltételezhető, hogy a BRICS-országok közötti gazdasági és politikai együttműködés erősítése, valamint a globális kihívásokra adandó közös válaszok állhattak a megbeszélések középpontjában.

A csúcstalálkozó fő eseménye kedden lesz, amikor is a XVI. BRICS-csúcstalálkozó plenáris ülése lesz Vlagyimir Putyin elnökletével. Az ülés szűk, majd kibővített körben folytatódik, ami lehetőséget ad mind a bizalmas egyeztetésekre, mind pedig a szélesebb körű párbeszédre a résztvevő országok között.

A BRICS-csoport, amely Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömöríti, egyre növekvő befolyással bír a világpolitikában és a világgazdaságban. Az idei csúcstalálkozó különösen fontos lehet, tekintettel az aktuális geopolitikai feszültségekre és az Oroszország által Ukrajnában folytatott háborúra.

A csúcstalálkozón részt vesz Hszi Csin-ping kínai elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök is, ami tovább növeli az esemény súlyát. Jelenlétük rámutat arra, hogy a BRICS-országok komolyan veszik az együttműködést, és igyekeznek erősíteni pozíciójukat a globális színtéren.

Az orosz külügyminisztérium szerint a csúcstalálkozó célja a nem nyugati országok befolyásának demonstrálása. Ez különösen fontos Oroszországnak, amely a nyugati szankciók hatására egyre inkább a keleti és déli partnerei felé fordul gazdasági és politikai támogatásért.

Guterres részvétele ebben a kontextusban különösen érzékeny kérdés. Az ENSZ-főtitkár jelenléte legitimációt adhat az eseménynek, ugyanakkor kockáztatja az ENSZ pártatlanságának látszatát az ukrán konfliktusban. Az ukrán külügyminisztérium éles reakciója jól mutatja, mennyire érzékeny ez a kérdés Kijevnek.

Összességében a kazanyi BRICS-csúcstalálkozó egy fontos mérföldkő lehet a nemzetközi kapcsolatok alakulásában. Antonio Guterres részvétele, bár vitatott, jelzi az esemény jelentőségét. A következő napokban minden bizonnyal fokozott figyelem irányul majd Kazanyra, ahol a világ legnagyobb feltörekvő gazdaságainak vezetői találkoznak, hogy megvitassák a közös jövőjüket és helyüket a globális rendben.

Borítókép: António Guterres ENSZ-főtitkár megérkezett Kazanyba (Fotó: Tatár Köztársaság Állami Tanácsa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.