Csaknem száz, vasúti kocsikon szelfiző fiatal szenvedett súlyos áramütést

Romániában közel száz, vasúti kocsikon, mozdonyokon szelfiző fiatal lett áramütés áldozata az elmúlt tíz évben, miután túl közel merészkedtek a nagyfeszültségű vasúti felsővezetékekhez – írta kedden a román vasúti vállalat (CNCF) tájékoztatása alapján az Agerpres hírügynökség.

Forrás: MTI2024. 10. 15. 18:03
Gárdony, 2014. július 18.
Vonat halad el az agárdi vasúti átjáró lezárt sorompója mellett 2014. július 18-án, ahol a MÁV Zrt. és rendõrség közös baleset-megelõzési kampánynapot tartott.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
illusztráció Fotó: MTI/Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2014 és 2024 között 90 olyan fiatal áldozatról tudnak, aki súlyosan megsérült vagy életét vesztette, miután egy szelfi kedvéért figyelmen kívül hagyta a veszélyre intő táblákat.

A vasúttársaság emlékeztet, hogy a nagyfeszültségű felsővezetékeket tilos másfél méternél jobban megközelíteni, ugyanis a 27 ezer voltos hálózati feszültség elektromos mezőt hoz létre, és a vasúti kocsikra, mozdonyokra felmászó emberek egyfajta villámhárítóvá válnak.

A vállalat a vasúti pályaudvarokon tájékoztató kampánnyal figyelmeztet a veszélyre, figyelmeztető táblák vannak, amelyek szerint tilos felmászni a vagonokra, megérinteni a felsővezetékeket vagy más berendezéseket, és nem kijelölt helyeken átkelni a síneken.

A CNCF statisztikája szerint míg 2014 és 2020 között 60 áldozatot regisztráltak, 2021 és 2023 között feleannyi, 27 esetet vettek nyilvántartásba, 2024 január-–augusztusban pedig újabb három fiatal áldozatról érkezett bejelentés.

A román sajtó arról írt, hogy augusztusban egy 15 éves lány került súlyos égési sérülésekkel kórházba, miután az aradi pályaudvaron felmászott egy vasúti kocsira egy szelfi kedvéért. Pár nappal korábban az Arad megyei Gyorok (Ghioroc) településen egy 19 éves fiú szenvedett hasonló módon életveszélyes áramütést.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.