Egy szörnyeteg közelít Amerika felé

Az amerikai hatóságok figyelmeztették a lakosságot a Milton hurrikán által jelentett veszélyhelyzetre, amely rövid időre elérte az ötös kategóriát, mielőtt négyes fokozatúvá gyengült, a vihar jelenleg Florida felé tart.

2024. 10. 08. 13:38
A munkások falapokat helyeznek az ablakokra és az üvegajtókra, hogy megvédjék őket a Milton hurrikán várható erős szelétől (Fotó: AFP)
A munkások falapokat helyeznek az ablakokra és az üvegajtókra, hogy megvédjék őket a Milton hurrikán várható erős szelétől (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Milton még mindig pusztító, akár 250 km/h-s szelet is produkál, miközben áthalad Mexikó Yucatán-félszigetének északi részén. Az Országos Hurrikán Központ (NHC) előrejelzése szerint „potenciálisan katasztrofális” viharhullámok fenyegetik a part menti területeket.

A vihar várhatóan szerdán teljes erővel csap le Tampa Bay-re, csaknem két héttel azután, hogy az államot a Helene hurrikán sújtotta. A floridaiaknak fel kell készülniük az állam legnagyobb evakuálási akciójára. Ron DeSantis kormányzó arra figyelmeztetett, hogy az embereknek gyorsan el kell hagyniuk a veszélyeztetett területeket.

Azt kell feltételeznünk, hogy egy szörnyeteggel van dolgunk

– mondta DeSantis hétfő délutáni sajtótájékoztatóján, miután a hivatalos szervek figyelmeztettek a vihar ötös kategóriájú státusára.

A Miltonnal kapcsolatos figyelmeztetések mindössze tíz nappal azután érkeztek, hogy a Helene hurrikán – a legpusztítóbb szárazföldi vihar 2005-óta – lecsapott Amerika délkeleti részére, legalább 225 ember halálát okozva. Több száz eltűntet még most is keresnek.

Legalább tizennégy haláleset történt Floridában is, ahol a Milton közeledtével 67 megyéből 51-ben már vészhelyzeti figyelmeztetés van érvényben.

Sajnos néhány, Helene által pusztított terület a jelenlegi vihar útjába fog kerülni

– hangsúlyozta DeSantis.

Ken Graham, az Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) igazgatója elmondta, hogy a Milton rekordsebességgel erősödött ötös kategóriájú hurrikánná – a szélsebesség 148 km/h-val növekedett 24 óra alatt.

Ez a harmadik legnagyobb növekedés, amit valaha dokumentáltunk

 – tette hozzá.

A hurrikánokat szélsebességük alapján öt kategóriába sorolják. Azok, amelyek elérik a hármas kategóriát vagy magasabbat, jelentős életveszélyt és anyagi kárt okozhatnak az NWS szerint. A Milton várhatóan gyengülni fog kedden, ahogy áthalad a Mexikói-öblön, és a floridai Tampa Bay-be érve, szerdán este vagy csütörtök kora reggel már csak hármas kategóriájú erősséggel rendelkezik majd.

Az Országos Hurrikán Központ figyelmeztetett, hogy hétfő késő estétől kezdve özönvízszerű esőzésre és árvizekre lehet számítani Florida egyes részein. Továbbá életveszélyes dagályok és pusztító szelek fenyegethetik Florida nyugati partvidékét kedd késő estétől vagy szerdától.

A csapadékmennyiség helyenként elérheti a 38 centimétert, a part menti területeken pedig 3–4,5 méteres dagályok is kialakulhatnak.

Borítókép: A munkások fatáblákat helyeznek az ablakokra és az üvegajtókra, hogy megvédjék azokat a Milton hurrikán várható erős szelétől (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.