Ezt nem teszi zsebre Zelenszkij, Hitlerhez hasonlította az elnök

Daniel Ortega kemény támadást intézett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen, mindkettőjüket Hitler leszármazottjának és az ördög fiának nevezve.

Forrás: Politico2024. 10. 16. 7:38
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által készített és közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök találkozója látható
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által készített és közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök találkozója látható Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ortega hétfői beszédében, amelyet a nicaraguai rendőrség tiszteletére rendezett eseményen mondott el, kemény szavakkal illette mindkét politikust – írta meg a Politico.

Az izraeli kormányt egy olyan miniszterelnök vezeti, aki az ördög fia. Miért? Mert terrort alkalmaz, és ő maga Hitler

 – fogalmazott Ortega. Majd hozzátette: 

Izrael miniszterelnöke maga Hitler… ahogy Ukrajna elnöke is egy másik náci, Hitler fia, aki a NATO-t háborúba akarja vinni Oroszország ellen.

A kijelentés különösen meglepő mindkét esetben, hiszen az ukrán elnök is zsidó származású, és korábban nyilvánosságra hozta, hogy nagyapjának három testvérét a holokauszt során ölték meg. Bár a Kreml régóta igyekszik Ukrajnát náci befolyás alatt álló országként feltüntetni, hogy ezzel igazolja az ország elleni háborús törekvéseit. 

Ortega, aki 2007 óta vezeti Nicaraguát, autoriter rezsimjével szilárd hatalmat épített ki, politikai ellenfeleit bebörtönözte, és szoros ellenőrzése alatt tartja az állami intézményeket. Nicaragua hosszú ideje szoros kapcsolatot ápol Moszkvával, amely a hidegháború idején támogatta az 1979-es nicaraguai rezsim megdöntését, amikor baloldali lázadók vezettek forradalmat Ortega vezetésével.

A nicaraguai vezetés nemcsak Ukrajnával, de Izraellel is folyamatosan feszült kapcsolatban áll. Ortega kormánya múlt héten hivatalosan is megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, Netanjahu kormányát pedig „fasisztának” és „népirtónak” nevezte. Nicaragua emellett évek óta kiáll a palesztin ügy mellett, és az elsők között volt, akik 1988-ban elismerték a palesztin államiságot.

Idén Nicaragua jogi lépéseket is tett Németország ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon, hogy megakadályozza Berlin fegyverszállításait Izraelnek a gázai háború során.

A bíróság azonban áprilisban elutasította az ügyet, amelyet Nicaragua állítólag Moszkva nyomására vitt bíróság elé – állították nyugati hírszerzési tisztviselők és diplomaták.

Ortega retorikája jól illeszkedik Nicaragua növekvő elszigetelődésébe a nemzetközi közösségtől, miközben szoros kapcsolatokat ápol olyan államokkal, mint Oroszország és Irán. Az izraeli és ukrán vezetők elleni támadásai azonban tovább fokozzák az ország nemzetközi megítélését érintő aggodalmakat.

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által készített és közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök találkozója látható (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.