Félelem és vandalizmus Franciaországban: Le Pen mozgalma célkeresztben

David Magnier, a francia Nemzeti Tömörülés képviselőjének irodáját megrongálták alig néhány órával annak hivatalos megnyitója előtt.

2024. 10. 20. 7:46
David Magnier megérkezik a nemzetgyűlésbe a parlamenti választások másnapján, 2024. július 8-án Párizsban.
David Magnier megérkezik a nemzetgyűlésbe a parlamenti választások másnapján, 2024. július 8-án Párizsban. Fotó: Hans Lucas via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David Magnier, a Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Tömörülés egyik fontos politikusa és korábbi sárga mellényes mozgalmár szembesült azzal a megdöbbentő ténnyel, hogy irodája ablakait egy maszkos támadó betörte, mindössze néhány órával annak hivatalos megnyitója előtt. A vandalizmusra szombat hajnalban, Clermont (Oise megye) városában került sor, amikor egy kapucnis férfi baseballütővel vagy feszítővassal rongálta meg az épület üvegfelületeit. Az elkövető azonnal eltűnt a helyszínről, amikor megszólalt a riasztó.

Ez az incidens nem egyedülálló Franciaországban, a politikai feszültségek növekedésével a képviselők irodái egyre gyakrabban válnak támadások célpontjává.

Magnier, aki a 2022-es választásokon került be a nemzetgyűlésbe, kijelentette, hogy politikai ellenfelei egyre kevésbé tisztelik a demokratikus elveket, és ezek a fizikai megnyilvánulások félelmet tükröznek. 

Ez nem egy egyszeri eset. Az ellenfeleink egyre kevésbé haboznak erőszakhoz folyamodni, és mindezt azzal a céllal, hogy ellehetetlenítsenek minket

 – nyilatkozta. A Nemzeti Tömörülés képviselői gyakran találkoznak ilyen típusú támadásokkal, mivel a Marine Le Pen által fémjelzett párt erőteljesen bírálja Emmanuel Macron kormányzását és politikáját.

A történtekre reagálva Bruno Retailleau belügyminiszter mély felháborodásának adott hangot, szégyennek nevezve az ilyen erőszakos cselekményeket, amelyek, mint mondta: 

a demokrácia alapjait rombolják

Retailleau hangsúlyozta, hogy a demokratikus vita és a politikai különbözőségek elfogadása nélkülözhetetlen a társadalom működéséhez. 

Magnier pedig kijelentette, hogy 

semmi sem állíthatja meg a demokratikus munkámat.

A rendőrség nyomozást indított, azonban az elkövető kiléte egyelőre ismeretlen.

Az ilyen vandalizmus azonban egyre inkább azt mutatja, hogy 

a Nemzeti Tömörülés ellenfelei, köztük Macron kormánya is, egyre inkább tartanak a párt megerősödésétől,

különösen a vidéki területeken, ahol Le Pen pártja egyre nagyobb támogatást élvez.

Borítókép: David Magnier megérkezik a nemzetgyűlésbe a parlamenti választások másnapján, 2024. július 8-án Párizsban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.