Izraeli figyelmeztetés a civileknek: maradjanak távol a tengertől

A Hezbollah rakétatámadást intézett Haifa, Izrael harmadik legnagyobb városa ellen. Izrael eközben kiterjesztené a libanoni offenzívát.

2024. 10. 08. 10:21
Izraeli légicsapás a Gázai övezetben (Fotó: AFP)
Izraeli légicsapás a Gázai övezetben (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izraelben megemlékezéseket és tüntetéseket tartottak az október 7-i Hamász-támadás évfordulóján, ami a gázai konfliktust a Közel-Kelet egészére kiterjesztette és regionális háborútól való félelmet is szült.

A Hamász az elmúlt egy évben a harcok során súlyos veszteségeket szenvedett. 

A konfliktus eközben az elmúlt időszakban egyre hevesebbé vált a Közel-Keleten. Az iráni támogatású Hezbollah, a Hamász libanoni szövetségese bejelentette, hogy rakétákkal támadta meg Haifa területén lévő katonai bázist, és egy másik támadást indított Tiberias ellen. A terrorszervezet később azt is közölte, hogy Haifa északi részeit is támadás alatt tartotta.

Az izraeli légierő pedig kiterjedt bombázásokat hajtott végre a Hezbollah célpontjai ellen Libanon déli részén. A légi támadások 1,2 millió embert kényszerítettek arra, hogy elhagyják otthonaikat Libanonban. A fokozódó bombázások miatt sok helyi attól tart, hogy országuk is hasonló pusztítást fog elszenvedni, mint Gáza.

Az izraeli erők arab nyelvű figyelmeztetést küldtek a közeli hajóknak, hogy kerüljék el a libanoni partvidék egy szakaszát, jelezve, hogy hamarosan megkezdik a Hezbollah elleni tengeri hadműveleteket. Az izraeli hadsereg a libanoni szárazföldi hadműveletet „helyi, korlátozott és célzott” műveletként jellemezte, de a múlt hét óta folyamatosan növelte a támadások intenzitását. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) céljának a határ menti területek megtisztítását jelölte meg, ahol a Hezbollah harcosai rejtőznek, nincs tervük mélyen behatolni Libanon területére.

Az Egyesült Államok, Izrael szövetségese, úgy véli, hogy a libanoni szárazföldi hadművelet továbbra is korlátozott.

Borítókép: Izraeli légicsapás a Gázai övezetben (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.