Rekordösszegű kártérítést fizethet a baltimore-i hídkatasztrófát okozó cég

A baltimore-i Francis Scott Key híd összeomlásában hat ember halt meg és az anyagi kár is jelentős. Hét hónappal később, a szerencsétlenséget okozó hajó tulajdonosának kártérítést kell fizetnie, amit hatalmas eredményként értékel az amerikai ügyészség.

Forrás: Bild2024. 10. 25. 8:45
Légifelvétel az összeomlott Francis Scott Key hídról, miután egy teherhajóval ütközött Baltimore-ban, Maryland, Egyesült Államok 2024. március 26-án
Légifelvétel az összeomlott Francis Scott Key hídról, miután egy teherhajóval ütközött Baltimore-ban, Maryland, Egyesült Államok 2024. március 26-án Fotó: Lokman Vural Elibol Forrás: Anadolu/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2024. márciusában a baltimore-i öböl fontos hídja, a Francis Scott Key Bridge pillanatok alatt omlott össze, miután nekiütközött egy óriási, meghibásodott konténerszállító.

A vizsgálatok után a szeptemberben benyújtott kereset alapján az amerikai Igazságügyi Minisztérium azzal vádolta a Dali tulajdonosait, hogy szándékosan figyelmen kívül hagyták a hajó technikai problémáit, hogy a költségeket takarítsanak meg, ami növelte az áramkimaradások kockázatát — írta a Bild

A minisztérium összesen 103 millió dollárnyi kártérítést követelt a híd összeomlása után elvégzett takarítási munkálatok miatt. A folyóból és a hajóról mintegy ötvenezer tonnányi acélt, betont és aszfalt kellett eltávolítani.

Hatalmas eredmény jogi huzavona nélkül

Brian M. Boynton, az amerikai Igazságügyi Minisztérium helyettes főállamügyésze elégedetten nyilatkozott az elért megállapodásról, amelyet hatalmas eredményként emlegetett. 

Mint mondta, a megegyezés lehetőséget ad arra, hogy hosszú jogi folyamatok és további ügyvédi költségek nélkül jussanak eredményre. A kártérítési megállapodáshoz még egy bíró jóváhagyása szükséges a véglegesítéshez.

Új híd épül

A megállapodásban szereplő összeg nem a Francis Scott Key híd újjáépítésére szolgál. Ez utóbbit Maryland állama birtokolta, amely külön perben igyekszik kártérítést követelni a Dali tulajdonosaitól. 

A híd pótlására már elindult a tervezés, a Marylandi Közlekedési Minisztérium szóvivője, David Broughton szerint az új híd felépítése 2028 őszére várható, az építési költségek pedig 1,7 és 1,9 milliárd dollár között mozognak.

Borítókép: Légifelvétel az összeomlott Francis Scott Key hídról, miután egy teherhajóval ütközött Baltimore-ban, Maryland, Egyesült Államok 2024. március 26-án (Fotó: Anadolu/AFP/Lokman Vural Elibol)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.