Kínának 1,4 milliárd lakosa van, de tovább növelnék a népességszámot

Új családtámogatási intézkedéseket vezetett be Peking.

Forrás: MTI2024. 10. 28. 21:46
High-speed sleeper train linking Beijing, Hong Kong begins service
Kínai anya és gyermeke. Fotó: Imaginechina via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új családtámogatási intézkedéseket vezetett be hétfőn Kína a születésszám növelése érdekében – jelentette be a kínai államtanács közleményében.

Az intézkedések között szerepel az anyasági támogatás és a szülési szabadság növelése, valamint a gyermekjóléti szolgáltatások bővítése. A kormány emellett arra ösztönzi majd az önkormányzatokat, hogy költségvetésükből létesítsenek több bölcsődét és óvodát.

Kína is – annak ellenére, hogy a világ második legnépesebb országa, 1,4 milliárd lakosa van – a társadalom gyors ütemű elöregedésével néz szembe, 2022 óta pedig kifejezetten fogy a népessége.

A hivatalos adatok szerint csaknem 300 millió állampolgár 60 év feletti; ez a szám 2033-ra várhatóan meghaladja majd a 400 milliót, 2050-re pedig megközelíti az 500 milliót.

A demográfiai változások miatt Kína az elmúlt évtizedben fokozatosan megváltoztatta korábbi családpolitikáját: 2013-ban engedélyezte a második gyermek szülését, amennyiben legalább az egyik szülőnek nincs testvére, 2016-tól pedig fokozatosan megszüntette az évtizedek óta fenntartott egykepolitikát. 2021-ben már elkezdték támogatni a harmadik gyereket is vállaló szülőket.

A gyermekvállalási kedvet azonban rontotta, hogy 2023-ban a fiatalok munkanélkülisége rekordmagas volt, csökkentek a bérek és fokozódott a válság az ingatlanszektorban is, ami kiegészülve a magas gyermekgondozási és oktatási költségek okozta teherrel, sok kínai párt visszatart a gyermekvállalástól.

Kína nemzeti egészségügyi bizottsága a hónap elején bejelentette, hogy felmérést végez egy 30 ezres mintán a fiatalok gyermekvállalásáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.