Korrupció után szexuális zaklatási botrány rázza meg a baloldali spanyol kormányt

A szocialista (PSOE) Pedro Sánchezzel koalícióban kormányzó szélsőbaloldali Sumar szóvivője váratlanul lemondott, miután szexuális zaklatás miatt feljelentették.

2024. 10. 25. 21:01
 Folyamatosak a tömegtüntetések Pedro Sánchez kormánya ellen Spanyolországban
Folyamatosak a tömegtüntetések Pedro Sánchez kormánya ellen Spanyolországban Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szexuális zaklatással vádolták meg a baloldali spanyol kormánykoalíció egyik tagját. Ínigo Errejón, a Pedro Sánchezzel közösen kormányzó szélsőbaloldali Sumar szóvivője csütörtökön váratlanul bejelentette lemondását, melyet fizikai és érzelmi kimerültséggel indokolt közösségi oldalán. Nem sokkal később azonban kiderült, hogy a távozás mögött valójában az áll, hogy egy színész-műsorvezető feljelentette őt szexuális zaklatás miatt.

Elisa Mouliaá rendőrségen tett panaszát a sajtó nyilvánosságra hozta. Ebből kiderült, hogy egy éve tartotta a kapcsolatot Errejónnal a közösségi oldalain, majd személyes találkozásukra a politikus könyvének bemutatóján került sor. A rendezvény után elmentek az egyik közeli bárba, hogy igyanak egy sört, végül a színésznő meghívta őt egy barátnője házibulijába. Az áldozat állítása szerint a férfi komoly és hideg magatartást tanúsított vele szemben, illetve szabályokat állított fel neki közös estéjükkel kapcsolatban, amit utólag pszichológiai bántalmazásként értékelt.

A parti helyszínén a politikus beleegyezés nélkül megcsókolta őt, amitől kényelmetlenül és megfélemlítve érezte magát. Ezután a színésznő táncolt az egyik barátjával, ami féltékenységi rohamot váltott ki Errejónból, aki a feljelentés szerint a karjánál fogva berángatta őt az egyik helyiségbe, bezárta az ajtót és erőszakosan csókolni, illetve fogdosni kezdte. Ezt követően a nő még mindig megadta neki a bizalmat és elment vele a lakására, ahol azonban folytatódott az erőszakoskodás.

Csak az igen jelent igent. Hihetetlen, hogy ezt élem át veled

– a színésznő ezzel a mondattal tudta végül lezárni a kettejük között zajló eseményeket és távozott. A mondat azért jelentőségteljes, mert Errejón korábbi pártja az az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk), amely Pedro Sánchezzel a tavalyi választások előtt kormányozta Spanyolországot, és amelynek egyenlőségi minisztere, Irene Montero ezzel az elnevezéssel alkotta meg azt a törvényt, amely a nők védelmét szolgálta az erőszaktevőkkel szemben. Azonban pontatlanságai miatt végül pont az ellentétét érte el, és érvénybe lépése óta több száz szexuális bűnözőt engedtek ki a börtönből, vagy enyhítették büntetésüket.

Errejón ügye kifejezetten kellemetlen a spanyol baloldalnak, hisz jelenlegi pártja, a Sumar, mely mögött a Podemos is ott áll, lelkesen hirdeti a nőkkel szembeni erőszak és a hímsovinizmus elleni harcot. A most napvilágra került események viszont azt mutatják, hogy

épp saját soraikban tartottak nagy becsben egy szexuális zaklatót, mely alaposan megkérdőjelezi a párt hitelességét.

Ínigo Errejón egyelőre nem nyilatkozott nyilvánosan az őt ért vádakkal kapcsolatban. Pártja, a Sumar viszont közölte, hogy továbbra is elkötelezettek a nők védelme és a társadalmi igazságosság mellett, és alapos vizsgálatot indítanak a történtek kapcsán.

Borítókép: Folyamatosak a tömegtüntetések Pedro Sánchez kormánya ellen Spanyolországban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.