Megint kampánytéma Orbán Viktor Romániában

A politikus elsősorban Orbán Viktor Tusnádfürdőn elhangzott nyilatkozatait kifogásolja.

Elena Lasconi, a román ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke és államfőjelöltje
Elena Lasconi, a román ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke és államfőjelöltje Fotó: Dragos Ciolac
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor Romániából való kitiltását is fontolóra venné Elena Lasconi, a román ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke és államfőjelöltje. Egyes elemzők Lasconit esélyesnek tartják a november végi elnökválasztás döntő menetébe való bejutásra.

A liberális, de sokak által inkább neomarxista formáció vezetője szerint Orbán Viktor revizionista nyilatkozatokat tett. Lasconi véleménye egy, a hétvégén adásba kerülő tévéinterjú előzeteséből derült ki. A Krónika erdélyi portál által ismertetett interjúrészletben az USR államfőjelöltje azt mondta, ha ő lesz Románia elnöke, komolyan el fog beszélgetni a magyar miniszterelnökkel. 

A politikus elsősorban Orbán Viktor Tusnádfürdőn elhangzott nyilatkozatait kifogásolja. Ellentmondásosnak és oroszpártinak nevezi a magyar kormányfőt. Arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha Orbán visszaesőként viselkedik, Lasconi csak annyit mondott: megtenné a szükséges intézkedéseket.

Az elhangzott kijelentésektől függően kérhetném a nemkívánatos személlyé nyilvánítását

– fogalmazott az USR vezetője. Marcel Ciolacu miniszterelnök egyébként nem talált kifogásolni valót Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében.

Mondott valamit Romániáról? Akarják, hogy megtiltsam neki, hogy Romániába jöjjön? Ugyanazt mondta Brüsszelben és Budapesten is. Nem az én dolgom. Én konkrét gazdasági kapcsolatokról beszéltem, és láttam, hogy ő is ezekre utalt. Elnézést, de Magyarország az EU-n belül Románia harmadik legnagyobb partnere. Ez az igazság. Nem az én dolgom kommentálni a kijelentéseit

– jelentette ki júliusban Ciolacu, aki Bukarestben tárgyalt a nyári szabadegyetemen előadást tartó Orbán Viktorral. Elena Lasconi viszont már akkor is élesen támadta a magyar miniszterelnököt. Azt mondta, örült volna, ha a külpolitikáért felelős román hatóságok – az elnöki hivatal, a kormány, a külügyminisztérium – reagáltak volna a magyar miniszterelnök „román földön” tett nyilatkozataira. Mint fogalmazott, elfogadhatatlan, hogy egy európai vezető Romániát használja platformként oroszbarát és Putyin-barát üzenetek terjesztésére.   

Elena Lasconi pártja két európai parlamenti képviselővel erősíti a liberális pártokat tömörítő Újítsuk meg Európát frakciót. Az USR politikusai korábban is bírálták az Orbán-kormányt, a párthoz közel álló G4 Media portál naponta közöl Magyarországot rossz fényben feltűntető cikkeket. 

Egy friss felmérés szerint Elena Lasconi holtversenyben a negyedik helyen áll az államfőjelöltek támogatottsági listáján, s hat százalékkal marad le a döntő fordulóba való bejutást érő második helytől. A szintén az év végén rendezendő parlamenti választásokon a közvélemény-kutatási adatok szerint az USR 15 százalékos eredménnyel végezne a harmadik helyen. 

Borítókép: Elena Lasconi, a román ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke és államfőjelöltje (Forrás: Facebook/Elena Lasconi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.