Migránsmaffiáról rántotta le a leplet a spanyol rendőrség + videó

A bandatagok algériai és szíriai állampolgárokat szállítottak az éjszaka leple alatt Spanyolországba.

2024. 10. 24. 21:25
 Tömegével érkeznek az illegális migránsok Spanyolországba
Tömegével érkeznek az illegális migránsok Spanyolországba Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb migránsmaffiát számolt fel a spanyol rendőrség. A La Gaceta információi szerint a banda szíriai és algériai bevándorlókat juttatott el a dél-európai országba, de állítólag vannak csapataik, amelyek Európa más országaiban is aktívak. A hatóságok eddig három embert fogtak el Toledo tartományban, köztük a szervezet vezetőjét is, akit a bíró nem sokkal később előzetes letartóztatásba helyezett.

Ezeknek az embercsempészeknek a tevékenysége az éjszakai partra szállás köré épült, vagyis olyan csónakokkal szállították őket – elsősorban a déli Murcia és Almeríai partjaira –, amelyekkel el tudták kerülni a hatóságok figyelmét. Miután elérték a szárazföldet, az illegális afrikai migránsokat Toledóba és Madridba vitték át közúton, majd embertelen körülmények között tartották őket fogva addig, amíg ki nem fizették a számlát, illetve el nem rendezték a papírjaikat. Fejenként tízezer eurót, átszámolva körülbelül négymillió forintot követeltek tőlük, aki pedig nem fizetett, azt fenyegették, illetve bántalmazták.

A hatóságok egy másik migránsmaffiával kapcsolatos nyomozás révén jutottak el ehhez a bandához, mely szoros összefonódásban volt egy olyan algériai sejttel, amely a titkos tengeri szállítások koordinálásáért felelt. A maffiafőnök mellett két olyan bandatagot sikerült elfogni, akik főként okirat-hamisítással foglalkoztak.

Segítségükkel a vezető hét különböző személyazonossággal is rendelkezett annak érdekében, hogy nagyobb eséllyel kerülje el a hatóságok figyelmét. A fogvatartottak emellett elkészítették a tartózkodási és munkavállalási engedélyt azoknak az illegális migránsoknak, akik az utolsó centig rendezni tudták a csillagászati számlát.

Idén a hivatalos belügyminisztériumi statisztika szerint január 1-je és október 15-e között már több mint 45 ezer fő kötött ki valamelyik spanyol városban, ami 23 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. De hogy a különböző embercsempészcsoportok hány embert juttatnak el az éjszaka leple alatt a dél-európai országba, lehetetlen megmondani. A rendőrség tájékoztatása szerint csak ez a csapat az elmúlt hónapokban legalább hetven főt szállított át Afrikából Spanyolországba.

Borítókép: Tömegével érkeznek az illegális migránsok Spanyolországba (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.