Mikor érkezhet a Tesla márkájú mobiltelefon?

A Tesla által piacra dobni tervezett modellről szóló pletykák hónapok óta keringenek az interneten, bár hivatalos megerősítés egyelőre nem érkezett. Elon Musk, a vállalat vezetője többször cáfolta az okostelefon megjelenését, de az elemzők még mindig látnak lehetőséget benne.

2024. 10. 19. 14:24
A Tesla logó egy mobiltelefonon, egy illusztrációs fotón.
A Tesla logó egy mobiltelefonon, egy illusztrációs fotón. Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt időszakban az internet szinte felrobbant a Tesla által piacra dobni kívánt, Pí névre keresztelt új okostelefon-modellről. A hírek arról szólnak, hogy ez az új eszköz nemcsak a meglévő okostelefonok technológiáját fogja forradalmasítani, hanem egyesíti majd a Tesla különböző rendszereit is, így a Starlink műholdhálózatot, a Tesla járművek vezérlését, sőt interplanetáris kommunikációt is biztosít.

Az új Tesla telefon létéről szóló híresztelések már 2021 óta terjednek, amikor egy YouTube-videóban egy tervező elképzelései jelentek meg. 

Ez a koncepcióvideó lenyűgöző tulajdonságokat mutatott be, köztük napelemes töltést, fotokromatikus lencsét, valamint Elon Musk egyik legambiciózusabb projektjét, a Mars bolygóra való kommunikációs kapcsolatot. 

Azonban hamar kiderült, hogy ez csupán egy kreatív fantáziálás, és nem hivatalos szivárogtatás vagy fejlesztés.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója többször is határozottan kijelentette, hogy jelenleg nincs tervben okostelefon gyártása. Legutóbb 2024 júniusában egy livestream során így fogalmazott:

Nem fogunk Tesla telefont készíteni.

Ez az egyértelmű nyilatkozat sokakat elbizonytalanított a pletykák valóságtartalmát illetően, ám az elemzők és a rajongók továbbra is lehetségesnek tartják, hogy egyszer elkészül a cég telefonja.

Musk cáfolatai ellenére egyes szakértők úgy vélik, hogy a Tesla előbb-utóbb előrukkol egy okostelefonnal. A Morgan Stanley elemzői szerint a Tesla telefon egy természetes kiegészítése lenne a cég egyre növekvő ökoszisztémájának, különösen a Tesla járművekkel való integráció szempontjából. Jelenleg a Tesla-tulajdonosok az autóikat már mobilapplikációk segítségével vezérelhetik – egy saját fejlesztésű okostelefon ezt a folyamatot még inkább megkönnyíthetné.

Szakértők szerint a Tesla Pí telefon akár a Starlink hálózathoz is közvetlenül kapcsolódhatna, így a világ bármely pontjáról elérhető lenne az internetkapcsolat, ami nagy előnyt jelentene a hagyományos okostelefonokhoz képest.

A pletykák egyik legérdekesebb része az, hogy a Pí telefon nem csak a Földön, hanem akár a Holdon és a Marson is biztosítaná a kommunikációt. Bár ez az ötlet futurisztikusnak tűnik, Musk többször hangoztatta ambícióját a Mars kolonizálásával kapcsolatban, és a Starlink-projekt is a világűrből biztosít internetkapcsolatot. Ezért nem teljesen kizárt, hogy egy Tesla telefon, amely képes lenne ilyen kommunikációra, valamikor a távoli jövőben megvalósulhat.

Ugyanakkor a technológiai akadályok és a gyártási költségek miatt egy ilyen telefon jelenleg még inkább csak sci-finek tűnik, mintsem valóságnak. A napenergiával működő töltéstechnológia például egyelőre nem biztosít kellő hatékonyságot ahhoz, hogy egy modern okostelefon teljes mértékben működhessen anélkül, hogy hagyományos akkumulátort használna.

Borítókép: A Tesla logó egy mobiltelefonon, ez csak illusztráció még (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.