Musk robotaxija: álom vagy rémálom?

Milliárdos ígéretek, milliós veszteségek? Elon Musk legújabb találmánya, a Cybercab robotaxi felkavarta az állóvizet, de nem a jó értelemben. A Tesla vezérigazgatójának nagy dobása, amelyet a Warner Bros. stúdióiban mutattak be, inkább a befektetők aggodalmát növelte, mint a lelkesedésüket. A részvények hét százalékkal estek!

Forrás: Breitbart2024. 10. 12. 17:43
A 2024. október 10-én készült videófelvételen a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk integet a régóta ígért robotaxi mellett a Los Angeles melletti Warner Brothers stúdió területén tartott bemutatón
A 2024. október 10-én készült videófelvételen a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk integet a régóta ígért robotaxi mellett a Los Angeles melletti Warner Brothers stúdió területén tartott bemutatón Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bemutatón Musk egy kétszemélyes fényesre csiszolt, önvezető autót villantott meg, kormány és pedálok nélkül. A „személyre szabott tömegközlekedésként” beharangozott Cybercabet kamerák és mesterséges intelligencia működteti majd. Az ár? Musk szerint 30 ezer dollár alatt lesz, és 2026-ban, „nos, általában kicsit optimista vagyok az időpontokat illetően, de 2026-ban… 2027 előtt mindenképpen” – kezdte a kitérőket a Tesla-vezér. Még azt is állította, hogy ez lesz a történelem legolcsóbb közlekedési módja, kilométerenként mindössze 50 centért!

A teljesen önvezető autók ígéretét már több mint egy évtizede lebegtetik a befektetők előtt, a határidőket pedig folyamatosan tolják. A millió önvezető taxi 2020-as ígérete például nem teljesült. Most pedig jött a Cybercab…

A bemutatón egy Optimus robot is szerepelt, amely dobozokat emelt és növényeket öntözött. Musk szerint ez forradalmasítja a fizikai munkát, és 20–30 ezer dollárba fog kerülni. Szakértők azonban kételkednek ebben.

A Cybercabet komoly versenytársak várják, mint a Waymo és a Cruise, akik már üzemeltetnek önvezetőtaxi-szolgáltatásokat. Ezek a cégek millió kilométert teszteltek már, és tapasztaltabbak a szabályozási környezetben is.

 

A Cybercab mellett a Tesla egy nagyobb utasforgalomra alkalmas járművet is bemutatott, a Robovant. Részleteket erről a járműről keveset árultak el a bemutatón, így a kapacitásáról, pontos műszaki paramétereiről és áráról egyelőre csak találgatni lehet. A Robovan megjelenése azonban alátámasztja Musk ambiciózus terveit az önvezető közlekedés forradalmasítására, és arra utal, hogy a Tesla nemcsak a személyszállítás piacát célozza meg, hanem a tömegközlekedést is. A Robovan sikeressége azonban, akárcsak a Cybercabé, erősen függ a Tesla önvezető technológiájának további fejlesztésétől és a szabályozási környezet alakulásától.

A bemutató után a Tesla-részvények zuhantak. Elemzők a csalódottságukat fejezték ki. A Barclays megjegyezte, hogy a bemutató a távoli jövőbe tekint, de nem kínál rövid távú lehetőségeket. A Piper Sandler szerint a befektetők nagy része csalódott lehet, és a részvények további esése sem kizárt.

Borítókép: A 2024. október 10-én készült videófelvételen a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk integet a régóta ígért robotaxi mellett a Los Angeles melletti Warner Bros. stúdió területén tartott bemutatón (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.