Katasztrófa fenyegetheti Olaszországot, rejtélyes hangok törnek fel a mélyből

Vulkanológusok fúrásokkal akarják megszüntetni a nyomást egy nápolyi szupervulkán kalderájából. A téma szakértője ezt rendkívül veszélyes lépésnek tartja.

Forrás: Merkur2024. 10. 23. 13:07
A 2024. május 1-jén készült fénykép a Pozzuoli-öböl általános képét mutatja. Április 9. és 29. között 2,5 centiméteres talajemelkedést regisztráltak a Rione Terra térségében
A 2024. május 1-jén készült fénykép a Pozzuoli-öböl általános képét mutatja. Április 9. és 29. között 2,5 centiméteres talajemelkedést regisztráltak a Rione Terra térségében Fotó: Eliano Imperato Forrás: Controluce/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél éve okoz nyugtalanságot a dél-olaszországi Nápolytól nyugatra fekvő területen a Flegrai-mezők szupervulkánja. Különösen Pozzuoli kikötőváros érintett, de Nápoly nyugati kerületei is. 

Az akár 4,4-es erősségű földrengések mintegy félmillió embert ijesztettek meg a vulkán vörös zónájában. Több száz házat evakuáltak

– írja a Merkur. A kaldera egy olyan vulkáni eredetű felszíni képződmény, amit a vulkán kirobbanása majd visszaroskadása hoz létre. Tévesen gyakorta egyfajta vulkáni kráternek tekintik.

a Solfatara füstje látható a Campi Flegrei (Phlegraean Fields) vulkáni régióban, Pozzuoliban 2023. október 23-án. Az elmúlt hetekben sok rengés volt, köztük két 4-es erősségű rengés, amely több mint 40 év óta a legerősebb
A Solfatara füstje látható a Campi Flegrei (Phlegraean Fields) vulkáni régióban, Pozzuoliban 2023. október 23-án. Az elmúlt hetekben sok rengés volt, köztük két 4-es erősségű rengés, amely több mint negyven év óta a legerősebb (Fotó: Controluce/AFP/Eliano Imperato)

Nápoly közelében egy ilyen kiemelkedés ad aggodalomra okot. A földmozgásokat rejtélyes dübörgés előzi meg, amit a mélyben zajló vulkáni tevékenység okoz. A felemelkedés fázisai után a terület ismét lesüllyed, olyan, mintha a föld lélegezne.

Szakértők nem hagyományos módszert javasolnak a vulkáni kaldera által jelentett veszélyek hatástalanítására. A szupervulkánba akarnak fúrni, hogy felszabadítsák a nyomást. A Pozzolinews24.it-nek adott interjújában „legalább tíz, három kilométer mélységű lyukról beszélnek, amelyek közül néhányat a tengerbe is lehetne fúrni”. Robert J. Bodnar professzor, a blacksburgi Virginia Polytechnic Institute (USA) geológusa szerint: 

Ezzel a technológiával csökkentenénk a talajdeformáció mértékét, és ezáltal a szeizmicitást is és ez az, amit mi szeretnénk

 – mondja a szakértő.

Az olasz állami intézet vulkanológusa azonban rendkívül veszélyesnek tartja a fúrási terveket.

Giuseppe Mastrolorenzo szerint „ezek összetett rendszerek, amelyeket nem lehet egy nyomástartó edényre redukálni, ahogyan azt bemutatják, mert az általunk végzett apró módosítások nagy, kiszámíthatatlan hatásokkal járhatnak”.

Mastrolorenzo úgy véli, bár vannak a technológiának előzményei, de „ez lenne az első kísérlet a világon a legsűrűbben lakott területen, a világ legveszélyesebb vulkánján”.

Szerinte fennáll a földrengések veszélye is, a fúrás „maximális szeizmikus jelenségeket válthat ki”. A szakértő azt javasolta, hogy a fúrásra szánt pénzt az épületek földrengésbiztonságába kellene inkább fektetni.

Mastrolorenzo még a több mint hárommillió lakosú Nápolyt is veszélyben látja, mivel így egy nagyobb kitörés is bármikor bekövetkezhet.

Borítókép: A 2024. május 1-jén készült fénykép a Pozzuoli-öböl általános képét mutatja. Április 9. és 29. között két és fél centiméteres talajemelkedést regisztráltak a Rione Terra térségében (Fotó: Controluce/AFP/Eliano Imperato)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.