Pedro Sánchez lemondását követelték a spanyolok Madridban + videó

A szervezők szerint több százezren vettek részt a vasárnapi tüntetésen, hogy kifejezzék ellenérzésüket a Sánchez-kormány körül kirobbant korrupciós botrányok kapcsán.

2024. 10. 20. 17:28
A banner depicting Spanish Prime Minister Pedro Sanchez and his wife Begona Gomez is seen among Spanish flags during a demonstration to protest against the ruling government and to demand general elections, in Madrid on October 20, 2024. (Photo by OSCAR DEL POZO / AFP)
Tüntetés Madridban Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezren követelték azonnali választások kiírását vasárnap Madridban. A kormánydelegáció szerint 25 ezren, a szervezők szerint több százezren vonultak utcára. A tüntetők hatalmas spanyol zászlóval és Pedro Sánchez miniszterelnököt, valamint a minisztereit rács mögött ábrázoló plakátokkal vonultak, hangosan követelve Sánchez lemondását.

Az Alkotmányos Spanyolországért Platform által szervezett megmozdulás célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a spanyol demokrácia romlására, és elítéljék a Koldo-ügyként ismert korrupciós botrányt, amely Sánchez több miniszterét érinti. 

A botrány középpontjában szabálytalan állami maszkbeszerzési szerződések állnak, amelyek a koronavírus-járvány idejére nyúlnak vissza. Koldo García, az akkori közlekedési miniszter, José Luis Ábalos jobbkeze a vád szerint közvetítőként 1,5 millió eurót tett zsebre, amit ingatlanvásárlásokra fordított. A botrányban érintett cég, amely a maszkbeszerzéseket bonyolította, a járvány előtt alig volt aktív, de a pandémia alatt több millió euró értékű szerződést nyert el. A nyomozás során szabálytalanságok derültek ki, és Ábalos is érintett lehet az ügyben, amit alátámasztanak a múlt héten bírósági utasításra nyilvánosságra hozott csendőrségi akták. A volt közlekedési miniszter néhány órával később kérte, hogy önként tanúskodhasson az ügy kapcsán.

A konzervatív Néppárt egyik titkárhelyettese, Carmen Fúnez is jelen volt a demonstráción, és katasztrofálisnak minősítette a baloldali kormány munkáját. 

Itt az ideje, hogy a spanyol nép hangot adjon a változásnak. Ez a változás pedig már elindult, és megállíthatatlan

– nyilatkozta Fúnez.

Santiago Abascal, a jobboldali Vox párt elnöke szintén a résztvevők között volt, és a teljes kormány lemondását követelte nemcsak a korrupciós botrányok, hanem az illegális migrációt tápláló és a spanyol családokat romba döntő politika miatt is. 

Egy szélsőséges, korrupt és puccsista kormány előtt állunk

– fogalmazott Abascal. 

– Nincs olyan korrupció, amit ez a kormány ne követett volna el – hangsúlyozta, majd a Koldo-ügy mellett felhívta a figyelmet a Pedro Sánchez feleségét, Begona Gómezt érintő korrupciós botrányra is. 

A gyanú szerint Gómez az elmúlt években, pozícióját kihasználva, állami támogatásokhoz és szerződésekhez segíthetett hozzá az ismeretségi körébe tartozó vállalkozókat. Az ügyet vizsgáló bíró nem kapott vallomást sem Gómeztől, sem Sáncheztől, ugyanis mindketten éltek a hallgatás jogával. Sőt végül még ők tettek feljelentést a bíró ellen, és követelték az eljárás azonnali megszüntetését. A madridi Legfelsőbb Bíróság azonban épp ezen a héten utasította el az államügyész által Sánchez nevében benyújtott panaszt.

A vasárnapi tüntetésen az emberek kifejezték egyet nem értésüket azzal kapcsolatban is, hogy a kormány egy törvénymódosítással csökkenti az egykori baszk terrorszervezet, az ETA börtönben ülő foglyainak büntetését. És mindezt azért, hogy továbbra is élvezze szövetségese, a szeparatista baszk EH Bildu támogatását a parlamentben. 

 

Borítókép: Tüntetés Madridban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.