Pusztító hurrikán fenyegeti Floridát + videó

A hatóságok szerint akiket evakuálásra utasítottak, azonnal el kell hagyják otthonaikat. Holnap már késő lehet. A helyzet annyira drámai, hogy egy meteorológus sírva fakadt, amikor a hurrikán erejéről beszélt. Florida nyugati partvidéke még sosem szembesült ilyen erejű hurrikánnal.

2024. 10. 09. 5:58
A Milton hurrikán közeledtével 2024. október 8-án a floridai Tampa többnyire üres (Fotó: AFP)
A Milton hurrikán közeledtével 2024. október 8-án a floridai Tampa többnyire üres (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Florida nyugati partvidéke rettegve várja a közelgő Milton hurrikánt, amely potenciálisan az elmúlt száz év legpusztítóbb vihara lehet a régióban. A 5-ös kategóriájú hurrikán kedden este 260 km/órás szélsebességgel tombolt a Mexikói-öböl felett, és előrejelzések szerint szerdán este vagy csütörtök hajnalban érhet partot Florida nyugati részén.

Egy tábla jelzi, hogy a Milton hurrikán érkezése előtt kiürítési parancs van érvényben a tengerparton a floridai Fort Myersben (Fotó: AFP)
Egy tábla jelzi, hogy a Milton hurrikán érkezése előtt kiürítési parancs van érvényben a tengerparton a floridai Fort Myersben (Fotó: AFP)

Ez egy rendkívül veszélyes helyzet

 – figyelmeztetett a Nemzeti Hurrikánközpont. 

A hatóságok tömeges evakuálást rendeltek el Tampa Bay térségében és a környező megyékben. Az autópályákon több kilométeres dugók alakultak ki, ahogy az emberek menekülni próbáltak a vihar elől. A kedd esti állapot szerint Floridában az összes benzinkút valamivel több mint 17 százalékán már nem volt üzemanyag, ebből több mint 46 százalék a Tampa-öböl környékén helyezkedik el.

Sokan azonban úgy döntöttek, hogy otthonaikban vészelik át a hurrikánt.

Ha az evakuációs zónában maradnak, meg fognak halni

 – figyelmeztetett Jane Castor, Tampa polgármestere, aki hozzátette: ez nem túldramatizálás, ez a valóság.

A szakértők három-négy és fél méteres vihardagálytól tartanak Tampa Bay térségében, ami katasztrofális pusztítást okozhat. A hurrikán várhatóan akkora mennyiségű csapadékot hoz, ami súlyos áradásokhoz vezethet.

A helyzet drámaiságát mutatja, hogy John Morales floridai meteorológus sírva fakadt, miközben a Milton hurrikán erejéről és mértékéről számolt be élő adásban.

Florida kormányzója, Ron DeSantis 51 megyére hirdetett ki vészhelyzetet. Joe Biden elnök pedig elhalasztotta külföldi útját, hogy személyesen felügyelje a katasztrófaelhárítást.

Ez egy történelmi vihar – mondta egy meteorológus. Kiemelte:

Florida nyugati partvidéke még sosem szembesült ilyen erejű hurrikánnal. Az embereknek fel kell készülniük a legrosszabbra.

A Milton hurrikánra készülnek az emberek a floridai Orlandóban (Fotó: AFP)
A Milton hurrikánra készülnek az emberek a floridai Orlandóban (Fotó: AFP)

Ahogy a Milton közeledik, Florida lakossága lélegzetvisszafojtva várja, mekkora pusztítást okoz majd ez a rendkívüli erejű természeti csapás. Mint arról a lapunk korábban írt már, a hurrikánokat szélsebességük alapján öt kategóriába sorolják. Azok, amelyek elérik a hármas kategóriát vagy magasabbat, jelentős életveszélyt és anyagi kárt okozhatnak.

Borítókép: A Milton hurrikán közeledtével 2024. október 8-án a floridai Tampa többnyire üres (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.