Rómában biztonsági készültség lépett életbe Izrael ellenes tüntetések veszélye miatt

Biztonsági készültség lépett életbe Rómában szombat reggeltől a Hamász palesztin terrorista szervezet tavalyi izraeli támadásának évfordulója alkalmából tervezett utcai megmozdulások miatt, amelyeket a palesztinbarát csoportok a hatósági tiltás ellenére meg akarnak tartani.

Forrás: MTI2024. 10. 05. 7:57
Izrael ellenes tüntetés a Pantheon előtt
Izrael ellenes tüntetés a Pantheon előtt Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz főváros rendőrkapitánya bejelentette: szigorították az ellenőrzést a Rómába bevezető autósztrádák kapuinál és a pályaudvarokon. Koncentrikus körökben alakítottak ki a biztonsági gyűrűket Róma egész területén - nyilatkozta Roberto Massucci, hangsúlyozva, hogy nem engedélyezték az október 7-i támadásra emlékezni akaró tüntetéseket, és a döntést a hatóságok tiszteletben fogják tartani. 

A Hamász izraeli támadása, majd Izrael viszontválasza után Rómában és több más olaszországi városban szinte minden szombaton Izrael ellenes megmozdulást tartottak, az idén január elseje óta már több mint ötven alkalommal vonultak utcára. Az évforduló előtti szombatra nagyszabású tüntetést hirdettek meg, amely nem az áldozatokról kívánt megemlékezni, hanem az „Izrael ellenes forradalom kezdetét” akarta hirdetni. 

A hatóságok nem engedélyezték a tüntetést. A szervezők fellebbeztek, de az illetékes bíróság is megerősítette a tiltást. Matteo Piantedosi belügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Izrael elleni tavalyi támadást éltessék az olaszországi utcákon. Bármilyen tüntetés törvénytelennek minősül - tette hozzá. A belügyminiszter szerint a közel-keleti helyzet elmérgesedése a tiltakozó megmozdulások radikalizálódásához vezethet. Matteo Piantedosi hangsúlyozta, hogy a lehető legmagasabb szintű biztonságot kell garantálni a városok lakosainak. 

A tiltás ellenére mintegy harmincezer embert várnak szombat kora délután az Ostiense vasúti csomópont előtti térre. Az Arab-Palesztin Demokratikus Unió, valamint a Fiatal Palesztinok elnevezésű szervezetek közösségi oldalakon szólítottak fel részvételre. Csatlakoztak hozzájuk anarchista, baloldali egyetemista csoportok. 

A terrorizmus ellenes nyomozóigazgatóság (Digos) bejelentette: attól tart, hogy szélsőséges elemek férkőznek be a tüntetők közé.  Más palesztinbarát szervezetek tiszteletben tartják a hatóságok tiltását, és jövő szombatra halasztották tüntetésüket. 

A készültség hétfőig érvényben marad, amikor Giorgia Meloni miniszterelnök, az olasz kormány és hatóságok tagjai részt vesznek a római központi zsinagógában tartandó megemlékezésen.

Borítókép: Izrael ellenes tüntetés a Pantheon előtt (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.