Sorra szöknek ki az illegális migránsok a madridi repülőtérről

Múlt héten négy, most pedig hat marokkói állampolgár szökött ki a menedékkérőknek fenntartott helyiségből, hogy megússzák a kitoloncolást.

2024. 10. 07. 15:29
Ellepték a spanyol reptereket az illegális migránsok
Ellepték a spanyol reptereket az illegális migránsok Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb illegális migránsok szöktek ki a madridi reptér menekültszobájából – közölte a spanyol rendőrség. Összesen hat marokkói állampolgár próbált meg kimenekülni a Barajas területéről, ráadásul kiderült, hogy ugyanazt a mennyezeten található lyukat használták ehhez, amelyen keresztül múlt héten négy társuk is nyomtalanul eltűnt, akiket azóta sem sikerült megtalálni. A most kiszökött hat fő közül azonban hármat elfogtak a reptéri hatóságok és őrizetbe is vették őket. 

A szökevények mindegyike a kitoloncolást akarja elkerülni. Hetekkel ezelőtt érkeztek a madridi repülőtérre, és arra hivatkozva adtak be menedékkérelmet, hogy a marokkói hatóságok üldözik őket aktivistatevékenységük miatt. A belügyminisztérium azonban úgy döntött, hogy befogadás helyett kiutasítja őket, mivel történetük ellenére nem jogosultak a nemzetközi védelemre. Madridból való elszállításuk nem egyszerre történik, hanem a bírósági végzés kiadásának függvényében ültetik őket repülőre. Legalábbis azokat, akik nem lépnek meg a hatóságok elől.

A Jupol rendőrszakszervezet elítéli, hogy ez a második szökés ugyanazon a nyíláson keresztül történt meg, mint az előző, vagyis ezek szerint sem a repteret üzemeltető cég, az AENA, sem a belügyminisztérium nem tett lépéseket annak érdekében, hogy a korábban már a rossz higiéniai körülményeiért is sokat bírált menekültszobát helyrehozzák. 

A Barajason a menedékkérők számára fenntartott helyiség nem felel meg a minimális biztonsági vagy egészségügyi feltételeknek sem

– hívta fel a figyelmet Ibón Domínguez. A Jupol szóvivője azonnali lépéseket követelt a helyzet megoldására, mivel az ilyen típusú menekülések a teljes reptér biztonságát fenyegethetik, hisz a szellőzőrendszeren keresztül a migránsok gyakorlatilag bárhova bejuthatnak. 

Közben épp a vasárnapi szökés előtt szakította meg a Néppárt (PP) a tárgyalásokat a szocialista (PSOE) kormánnyal a kiskorú migránsok spanyol régiók közötti szétosztásáról. A konzervatívok döntésének egyik fő oka az volt, hogy szerintük a kormány nem megfelelően kezelte az eddigi tárgyalások titkosságát, megszegte ígéretét és információkat szivárogtatott ki a sajtónak. A Néppárt szerint ezzel a tárgyalások hitelessége és integritása is sérült.

A másik ok pedig az volt, hogy a jobboldal nem ért egyet a szocialisták migrációkezelési stratégiájával, különösen ami a Kanári-szigeteken kialakult krízishelyzetet illeti. A Néppárt azzal vádolja a kormányt, hogy akadályozza a szükséges európai támogatások igénybevételét a helyzet megoldásához. 

A Pedro Sánchez vezette baloldali kormánykoalíció viszont ezt tagadta, és azzal vádolta a Néppártot, hogy alaptalan konfliktust kreált, hogy így polarizálja a közvéleményt a migráció kérdésében. Úgy vélik, hogy a Néppárt hazugságokkal és értelmetlen kifogásokkal szakította meg a tárgyalásokat, ezért Ángel Víctor Torres területpolitikáért felelős miniszter vasárnap arra szólította fel őket, hogy gondolják újra a döntésüket. 

A Kanári-szigetek kormánya közben hétfőn elemzi a Néppárt döntését, majd Fernando Clavijo, a jobbközép Kanári Koalíció színeiben kormányzó regionális elnök hivatalos útra indul Marokkóba, hogy erősítse a két ország közötti migrációs együttműködést. A szerdai kongresszusi ülésen pedig maga Pedro Sánchez miniszterelnök fog beszámolni arról, hogy kormánya milyen lépéseket tett eddig annak érdekében, hogy az országot sújtó történelmi illegális migrációs krízist megoldja. 

A spanyol belügyminisztérium legutóbb közzétett statisztikája szerint csak a Kanári-szigetekre idén január 1-je és szeptember 30-a között már közel 31 ezer illegális bevándorló érkezett. Ez a szám tavaly ugyanebben az időszakban nem érte el a 15 ezer főt sem. 

Borítókép: Ellepték a spanyol reptereket az illegális migránsok (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.