Új európai hadiipari óriásvállalatot alapít a Rheinmetall és a Leonardo

A düsseldorfi székhelyű Rheinmetall Németország legnagyobb hadiipari beszállítója.

Forrás: MTI2024. 10. 15. 15:45
A Rheinmetall logója a cég székházán
A Rheinmetall logója a cég székházán Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német Rheinmetall és az olasz Leonardo hadiipari konszern közös vállalatot alapít nehéz harckocsik és páncélozott harcjárművek gyártására – jelentette be a két vállalat kedden. Az 50-50 százalékos közös tulajdonú cég székhelye Rómában lesz, az operatív központ pedig az észak-olaszországi La Spezia kikötővárosban, ahol a Leonardo már rendelkezik üzemmel.

A vállalatalapítási engedélyt a várakozások szerint 2025 elején kapják meg az illetékes hatóságoktól. Az együttműködés tervét a vállalatok már júliusban nyilvánosságra hozták szándéknyilatkozat aláírásával. A gyártás 60 százaléka Olaszországban történik majd a tervek szerint.

A közös vállalat fő profilja harckocsik és gyalogsági páncélozott harcjárművek gyártása lesz. A közös vállalat új harckocsijainak alapjául a Rheinmetall által kifejlesztett Panther szolgál majd, az új gyalogsági páncélozott szállító harcjármű pedig a szintén a Rheinmetall által gyártott Lynx alapjára épül majd.

Az európai harckocsigyártás új nehézsúlyú vállalatát hozzuk létre

– jelentette ki Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója. A közös vállalat elsősorban az olasz piacot célozza meg, de a jövőben más partnerországokat is, amelyeknek szükségük van harcászati rendszereik modernizálására.

A düsseldorfi székhelyű Rheinmetall Németország legnagyobb hadiipari beszállítója, 2023-ban 34 ezer alkalmazottal 7,2 milliárd eurós árbevételt ért el. A Leonardo vezérigazgatója, Roberto Cingolani elmondta, hogy az együttműködést nemzetközi szinten is versenyképes korszerű technológiák kifejlesztése érdekében alakították ki.

Az olasz Leonardo-csoport a korábbi állami tulajdonú Finmeccanica vállalatból alakult ki. Az olasz állam ma is a legnagyobb részvényese a vállalatnak. A több mint 50 ezer alkalmazottat foglalkoztató Leonardo tavaly több mint 15 milliárd eurós éves forgalmat bonyolított le. A cég részt vesz az F–35-ös és az Eurofighter vadászrepülőgépek építésében is, valamint beszállítója az Airbus és a Boeing repülőgépgyártóknak is.

Borítókép: A Rheinmetall logója a cég székházán (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.