Vérszomjas üzenetet küldött a volt izraeli miniszterelnök az iráni támadások után

Naftali Bennett: Izraelnek az elmúlt ötven évben most van legnagyobb lehetősége arra, hogy megváltoztassa a Közel-Kelet arculatát.

2024. 10. 01. 23:41
Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök és Benjámin Netanjahu jelenlegi kormányfő
Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök és Benjámin Netanjahu jelenlegi kormányfő Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök felszólítottaa Izraelt, hogy lépjen fel Irán atomprogramja ellen, mondván, hogy az iszlám köztársaság szörnyű hibát követett el a ma esti nagy rakétatámadással.

Izraelnek az elmúlt ötven évben most van legnagyobb lehetősége arra, hogy megváltoztassa a Közel-Kelet arculatát

– írja Bennett az X-en közzétett bejegyzésében. Hozzátette:

Azonnal cselekednünk kell, hogy megsemmisítsük Irán nukleáris programját, központi energetikai létesítményeit, és végzetesen megbénítsuk ezt a terrorista rezsimet. Meg kell szüntetnünk ezt a szörnyű fenyegetést gyermekeink jövőjére nézve 

– emelte ki a bejegyzésben. 

Szerinte az iráni vezetés legyőzése lehetőséget adhat az iráni népnek arra, hogy felkeljen és lerázza magáról azt a rezsimet, amely zsarnokoskodik a nők és a lányai felett.

Megvan az okunk, megvannak az eszközeink. Most, hogy a Hezbollah és a Hamász megbénult, Irán védtelenül áll

– jegyezte meg a volt kormányfő, aki szerint nem szabad elszalasztani ezt a lehetőséget, mert talán sosem tér vissza.

 

Netanjahu megtorlást ígért

Irán nagy hibát követett el ma este és megfizet a tettéért – szögezte le Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a biztonsági kabinet jeruzsálemi ülésének megnyitóján, nem sokkal az intenzív iráni rakétatámadás után. Hozzátette, hogy a támadás kudarcot vallott.

Meghiúsult, hála Izrael légvédelmi rendszerének, amely a legfejlettebb a világon. Az iráni rezsim nem érti meg, hogy milyen elszántan védekezünk, és milyen elszántan vágunk vissza ellenségeinknek

– mondta a miniszterelnök, megköszönve az Egyesült Államoknak is a támogatást.

Meg fogják érteni

– jegyezte meg a kormányfő, aki véres megtorlást helyezett kilátásba. 

Netanjahu felszólította a világot, hogy ítéljék el a támadásokat és fogjanak össze Izrael mellett.

Ki kell állniuk Izrael mellett. Soha nem volt még ilyen világos a választás a zsarnokság és a szabadság, az áldás és az átok között

– mondta Netanjahu, aki leszögezte azt is, hogy mindent megtesznek a Hamász által elrabolt túszok kiszabadításáért és az izraeli nép biztonságáért.

 

Kettős támadás

Ahogy arról lapunk beszámolt, fegyveresek járókelőkre nyitottak tüzet Tel-Aviv Jaffa kerületében, az izraeli rendőrség első hivatalos közlései szerint a feltételezett terrortámadásban többen életüket vesztették és sokan megsebesültek. A hatóságok szerint a két támadót semlegesítették. A televízióban is közölt megfigyelőkamerás felvételek szerint a két fegyveres egy villamosmegállóban kezdett el lövöldözni.

A merénylet egy időben történt azzal, hogy Irán ballisztikus rakéták sorozatát lőtte ki Izraelre, megtorlásul a vele szövetséges libanoni Hezbollah síita milíciá­val szemben indított izraeli szárazföldi katonai műveletért – közölte az izraeli hadsereg. Légiriadó-szirénák és robbanások hangját lehetett hallani Jeruzsálemben és a Jordán folyó völgye felett, miután az izraeli hatóságok felszólították a lakosságot, hogy az emberek húzódjanak biztonságba az óvóhelyeken.

Az izraeli katonai rádió közlése szerint Irán csaknem kétszáz rakétát lőtt ki Izraelre. Az iráni Forradalmi Gárda az állami televízióban közölte, hogy több tucat rakétát indítottak Izrael felé. Az Iszlám Köztársaság elitalakulata egyben figyelmeztetett, hogy amennyiben Izrael válaszcsapásra szánja el magát, Teherán viszontválasza még pusztítóbb lesz. Trump is reagált az eseményekre, és kiemelte, hogy az elnöksége alatt nem volt háború a Közel-Keleten. Azt mondta, a Hamász október 7-i terrortámadása nem történt volna meg, ha ő ült volna a Fehér Házban.

Borítókép: Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök és Benjámin Netanjahu jelenlegi kormányfő (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.