Videóbizonyíték került elő a Hamász vezetőjének bujkálásáról

Az izraeli hadsereg által közzétett felvételek állítólag az egykori Hamász vezetőt, Jahja Szinvárt mutatják, amint családjával egy gázai alagútban bújik meg az október 7-i támadás előestéjén. Szinvár, akit a támadások fő felelőseként tartanak számon, nemrégiben vesztette életét egy izraeli katonai akció során. Miközben a Hamász elutasítja az izraeli állításokat, a felvételek részletezik a Hamász vezetőjének rejtekhelyét és az ottani körülményeket.

2024. 10. 20. 10:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli hadsereg nyilvánosságra hozta azokat a felvételeket, amelyek szerintük a Hamász vezetőjét, Jahja Szinvárt mutatják egy gázai alagútban, ahogy az október hetedikei támadást készíti elő. Szinvár, akit az izraeli erők a napokban öltek meg, a Hamász gázai vezetőjeként volt ismert, és állítólag ő vezette a támadást, amely az izraeli–palesztin konfliktus kiújulásához vezetett. A felvételeken Szinvár feleségével és gyermekeivel látható egy alagútban, amely az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari szerint Khan Yunis-i otthonuk alatt húzódott.

A szóvivő egy televíziós tájékoztatón elmondta, hogy Szinvár több órát töltött családjával az alagútban, ahol étellel, vízzel, párnákkal, egy plazma képernyővel, matracokkal és más szükséges dolgokkal készültek egy hosszabb ott-tartózkodásra. Az alagútban még konyha, zuhanyzók és WC-k is voltak, ami arra utal, hogy Szinvár és családja hosszabb ideig szándékozott ott tartózkodni.

A videó bemutatása mindössze néhány nappal követte Szinvár halálát, akit izraeli katonák lőttek le a dél-gázai Rafah városában, miután állítólag egy épületben próbált elrejtőzni. Az izraeli hadsereg drónfelvételei azt mutatják, hogy Szinvárt egy lövés találta el a fején, amikor próbált menekülni. „Szinvár az egész háború alatt bujkált Khan Yunis és Rafah között” — mondta Hagari. Bár többször is közel kerültek az elfogásához, mindig sikerült kicsúsznia az izraeli erők kezei közül.

A Hamász azonban kétségbe vonta az izraeli hadsereg állításait, és „arcátlan hazugságoknak” nevezte azokat, miszerint Szinvár a föld alá bújt a saját és családja biztonsága érdekében. A Hamász nyilatkozata szerint Szinvár hősként halt meg, miközben vezette a palesztinokat a Hamász csatáiban. A Hamász szempontjából Szinvár mártírrá vált a harc során.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) megölte a Hamász vezérét, az október hetedikei terrortámadás feltételezett értelmi kitervelőjét, Jahja Szinvárt. Az IDF nemrég egy katonai akciót hajtott végre Gázában, az izraeli titkosszolgálat néhány órás vizsgálat után azonosította a Hamász-vezér holttestét – írtuk meg néhány napja mi is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.