A Boko Haram elől elmenekült nigériai menekülteket szállítottak hazájukba Kamerunból

Nigéria és Kamerun az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) segítségével megkezdte azoknak a jelenleg Kamerunban tartózkodó nigériai menekülteknek a hazaszállítását, akik korábban a Boko Haram nigériai dzsihadista szervezet elől menekültek el hazájukból, de immár hajlandóak önként visszatérni.

Forrás: MTI2019. 08. 23. 18:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első körben 133 nigériai menekültet (23 családot) szállítottak a kameruni Minawao menekülttáborból az északkelet-nigériai Yola helységig.

A műveletre a két afrikai ország és az UNHCR közötti háromoldalú megállapodás keretében került sor, aminek célja, hogy segítse azoknak a hazajutását és visszailleszkedését, akik önként kívánnak hazatérni. Mylene Ahounou, az UNHCR egy észak-kameruni irodájának igazgatója szerint több mint 2000 nigériai menekült jelezte, hogy szeretne visszatérni hazájába.

A nigériai kormány idei közlése szerint mintegy 4000 nigériai menekült visszafogadására áll készen, ám azoknak száma, akik a Boko Haram elől Kamerunba menekültek, több tízezer. Legtöbbjük a két ország közötti határ mentén fekvő Minawao táborban tartózkodik jelenleg, számuk becslések szerint mintegy 59 ezer.

A Boko Haram 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért, elsősorban az ország északi-északkeleti, többségében muszlimok lakta részén. Az elmúlt években több támadást hajtott végre Nigérián kívül Kamerunban, Csádban és Nigerben is.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek korábban hűséget fogadó nigériai terrorszervezettel vívott harcokban az elmúlt nyolc évben több mint 20 ezren vesztették életüket, és mintegy 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból a térségben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.