A brexit miatt Nagy-Britannia nem küldheti vissza az európai államokba a migránsait

Nagy-Britannia az összes migránst Európába deportálná, hiszen csak Európából közelíthető meg a szigetország.

Magyar Nemzet
2021. 03. 25. 11:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sammy Mahdi, Belgium bevándorlási és menedékügyi minisztere elutasítja, hogy Nagy-Britannia Belgiumba küldje vissza azokat a migránsokat, akik Belgiumon keresztül érkeztek a szigetországba.

Nagy-Britannia részéről Priti Patel, a brit belügyminiszter ugyanis azt sürgeti, hogy Nagy-Britannia fordítson vissza, azaz deportáljon minden olyan illegális bevándorlót, aki valamilyen európai uniós tagállamból, azaz biztonságos vidékről érkezett a szigetországba. A brit Patel felvetése tehát azt jelentené, hogy Nagy-Britannia az összes illegális migránst Európába deportálná, hiszen csak Európából közelíthető meg a szigetország.

A belga bevándorlási miniszter azonban arra figyelmeztette szerdán a brit belügyminisztert, hogy az megfeledkezett arról a tényről, hogy a brexittel Nagy-Britannia kilépett a dublini egyezményből is, azaz abból a multilaterális megállapodásból, amely az ilyen jellegű deportálásokat lehetővé tenné, vagy tette volna, ha a britek még mindig az unió tagjai lennének.

Ha Patel ilyen alapon szeretné európai államokba visszaküldeni a nemkívánatos bevándorlókat, akkor Nagy-Britanniának bilaterális egyezményeket kell kötnie az érintett európai államokkal, amelyre azonban ez utóbbiak nem mutatnak nagy hajlandóságot.

A belga bevándorlási miniszter tehát világossá tette, hogy Belgium biztosan nem fogad a szigetországból visszatoloncolt bevándorlókat, Mahdi emlékeztetett, hogy az európai szolidaritás a brexittel megszűnt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.