A franciák már nem tartják radikálisnak Marine Le Pent és pártját

Spanyolország a szükségállapotból a káoszba lépett át; több, mint egymillió francia írta alá a Macronnak írt nyílt levelet. Vakcinatolvaj ápolót tartóztatott le a spanyol rendőrség a hétvégén; a franciák többsége már nem tartja radikálisnak Marine Le Pent és pártját, a Nemzeti Tömörülést.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 05. 10. 12:23
LE PEN, Marine
Párizs, 2021. március 22. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) párt elnöke sajtótájékoztatót tart a L'Avenir Francais (Francia Jövõ) nevû, a kisebb jobboldali pártokat tömörítõ új politikai mozgalomról Párizsban 2021. március 22-én. MTI/EPA/Ian Langsdon Fotó: Ian Langsdon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer fiatal vonult utcára a hétvégén Spanyolország nagyvárosaiban

Vasárnap éjfélkor véget ért a szükségállapot Spanyolországban, ezzel együtt pedig az éjszakai kijárási tilalom és a régiós határzárak is megszűntek. Madridban, Barcelonában, Bilbaóban és más nagyvárosokban több ezer fiatal gyűlt össze az utcán. Maszk és távolságtartás nélkül fiesztáztak, a rendőrség pedig nehezen boldogult velük, körülbelül 6500 bulizót küldtek haza.

A fiatalok nagyon várták már a szabadságot, ezért úgy érezték, meg kell ünnepelni az első szabad éjszakát. Pablo Casado, az ellenzéki Néppárt vezetője Twitter-oldalán azt írta: Pedro Sánchez miniszterelnöknek köszönhetően Spanyolország a szükségállapotból a káoszba lépett át. Hozzátette, hogy ha a rögtönzött éjszakai bulik miatt a járvány újabb hulláma sújt le az országra, azért teljes mértékben a kormány lesz felelős.

Forrás: EFE, VOZPOPULI, ELMUNDO, EFE, Tóth Brigitta

Nyílt levelet kapott a francia köztársasági elnök

A francia honvédség katonái vasárnap este nyílt levélben védték meg azokat a francia tiszteket és katonákat, akiket korábban a francia kormány hadbírósági tárgyalással fenyegetett. Az április 21-én publikált első nyílt levél szerzőit és aláíróit azért állították volna bíróság elé, mert a katonák figyelmeztették a köztársági elnököt a küszöbön álló polgárháborúra és Franciaország vesztére.

Újabb levelükben a katonák elítélik, gyávának, csalónak és perverznek nevezik a francia államvezetést azért, amiért a kormány eltaposta a francia hazafiak bátor kezdeményezését, amelyben április végén a köztársági elnököt figyelmeztették a veszélyre. Most, a második levél szerzői szintén figyelmeztetik Macront a Franciaországban uralkodó káoszra, erőszakra, egyes vallási csoportok manipulációjára és azok Franciaországgal, annak kultúrájával és történelmével szemben érzett gyűlöletére. Az online kiáltványt vasárnap este óta több mint egymillió francia írta alá.

Forrás: LEFIGARO

Aláírások: VALEURSACTUELLES

Vakcinatolvaj ápolót tartóztatott le a spanyol rendőrség hétvégén

Egy spanyol férfi hosszú ideje oltóanyagokat lopott el a kórházból, ahol dolgozik és pénzért cserébe beoltotta azokat a környékbelieket, akik nem kaptak még oltást, mert nem tartoznak egyik veszélyeztetett csoportba sem. A férfi ellen eljárást indítottak. Spanyolországban hétvégén 5,9 millióra emelkedett az immunizált lakók száma. Ez azt jelenti, hogy a 47 milliós lakosság csaknem 13 százaléka már védettséget élvez a koronavírussal szemben. Rajtuk kívül 13,2 millióan vannak azok, akik legalább egy dózist megkaptak már valamelyik oltóanyagból.

Forrás: EUROPAPRESS, Tóth Brigitta

A franciák már nem tartják radikálisnak Marine Le Pent és pártját

Franciaországban 2013 óta most először fordult a kocka: a franciák többsége már nem tartja radikálisnak Marine Le Pent és pártját, a Nemzeti Tömörülést, és már nem gondolják azt, hogy Le Pen és pártja veszélyes lenne a francia demokráciára, derült ki a Kantar Public, francia közvélemény-kutató intézet friss felméréséből. A megkérdezettek 55 százalékának meggyőződése, hogy a Nemzeti Tömörülés alkalmas lenne kormányalakításra és a válaszadók 24 százaléka szerint Marine Le Pen jó köztársasági elnök lenne.

A válaszadók 71 százaléka véli úgy, hogy a kettős állampolgárságú radikális iszlamistákat meg kell fosztani francia állampolgárságuktól, és a franciák 66 százaléka támogatja a kötelező katonai szolgálat visszaállítását is.

Forrás: FRANCETVINFO

Kiemelt kép: MTI/EPA/Ian Langsdon

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.