A madridi terrorra emlékeztek a spanyolok

A spanyolokat ért legvéresebb terrortámadásra emlékeztek az országban hétfőn, a merénylet 15. évfordulóján. 2004. március 11-én 192 áldozatot követelt az összehangolt akció a főváros vasútállomásain. Euró­pában Spanyolországban vesztették a legtöbben életüket terrortámadások során az elmúlt 18 évben, derült ki egy uniós jelentésből.

Zetelaki Réka
2019. 03. 12. 15:09
Maribel, the mother of Carlos Garcia Presa, who died in the Madrid train attacks, holds flowers outside the Atocha station during the 15th anniversary of the attacks, in Madrid
Édesanyák az Atocha állomáson. Gyermekeiket vesztették el Fotó: Juan Medina Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn a spanyolokat ért legvéresebb terrortámadásra emlékezett az ország, arra a tragédiára, amikor egy reggelen tíz bomba robbant Madrid vasútállomásain. A támadásban 192-en vesztették életüket, több mint 1800 ember megsebesült. A legutolsó áldozat 2014-ben vesztette élet, miután 10 évig kómában feküdt.

A merényletet az al-Kaida terrorszervezethez kötődő csoport hajtotta végre, kitervelője a marokkói Jamal Zougam lehetett. Az akcióval összefüggésben letartóztatott 18 emberből nyolc még mindig börtönben van, írták tegnap a spanyol lapok. Hárman jó magaviselet miatt jobb körülmények közé kerültek, Jamal Zougam azonban 2044 előtt biztosan nem szabadulhat.

Édesanyák
az Atocha állomáson. Gyermekeiket vesztették el
Fotó: Reuters

Az összehangolt merényletsorozat komoly nyomokat hagyott a spanyol politikában is: az akkori jobboldali kormány megbukott a három nappal később tartott választásokon. A spanyol közvéleményben és politikai életben azóta is vitatott, hogy a jobboldal bukása összefüggésbe hozható-e azzal, ahogyan a tragédiát kezelte.

A 2000 és 2018 közötti időszakban Spanyolországban estek áldozatul legtöbben terrortámadásnak az Európai Unió országai közül, jelezte múlt héten egy uniós jelentés. Az elmúlt tizennyolc év alatt 268 spanyol vesztette életét, míg Franciaországban 263, az Egyesült Királyságban 212 ember halálát okozták a dzsihadista támadók.

Összesen 1115 európait gyilkoltak meg terrortámadás során a világ más országaiban, a legmagasabb a brit áldozatok száma volt. A szigetország összesen 492 állampolgárát vesztette el, de több száz francia, német, olasz és spanyol állampolgár is életét vesztette hasonló merényletek során.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.