A magyarországi gazdaságpolitikát méltatta a német kancellár

A magyar-német kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok erőteljes fejlődését emelte ki mind Orbán Viktor miniszterelnök, mind Angela Merkel német kancellár tegnapi berlini megbeszéléseik előtt. Rövid sajtónyilatkozatukban arról is beszéltek, hogy nehéz tárgyalások következnek uniós szinten a következő EU-költségvetésről. A tárgyalópartnerek újságírók előtt nem tettek említést az Európai Néppártról, amelyben a Fidesz tagságát felfüggesztették, s amelyben Merkel pártja, a CDU a legjelentősebb tagpárt.

Magyar Nemzet
2020. 02. 11. 6:05
ORBÁN Viktor; MERKEL, Angela
Terítéken az unió jövője. Angela Merkel és Orbán Viktor Berlinben egyeztetett Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Biztosan találnak olyan megállapodási lehetőséget az Európai Unió következő, többéves költségvetése ügyé­ben, amely mindenkinek jó lesz, de ehhez még idő kell – mondta az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Berlinben. A kormányfő a német kancellárral közösen nyilatkozott a sajtónak kétoldalú tárgyalásaik megkezdése előtt. – A következő uniós büdzsé is téma lesz az Angela Merkellel folytatandó tárgyaláson – közölte Orbán Viktor.

– Bár a magyar és a német nézőpont más, vannak olyan európai vezetők, akik nem először dolgoznak uniós költségvetésen, és biztosan találnak megállapodási lehetőséget

– mondta.

Hangsúlyozta: beszélni fognak kétoldalú kérdésekről, de ezeknek európai dimenziójuk is van. Angela Merkel ragaszkodik ahhoz, hogy a márciusi EU-csúcson megvitassák az európai versenyképesség és iparpolitika kérdéseit. Ez lényeges találkozó lesz, hiszen a legfontosabb kérdés ma az, hogy Európa miként nyerheti vissza versenyképességét – közölte a kormányfő.

Terítéken az unió jövője. Angela Merkel és Orbán Viktor Berlinben egyeztetett
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor emlékeztetett: 2018. júliusi találkozójuk alkalmával a kancellár egy pozitív agendára tett javaslatot, amely az innovációs, digitalizációs, hadiipari és kutatás-fejlesztési együttműködést tartalmazta.

Most ennek az eredményeit is áttekintik – mondta. Az elmúlt években csúcsot döntött a magyar-német kereskedelmi forgalom, amelynek értéke 2019-ben az 55 milliárd eurót is meghaladhatja – tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök a megbeszélés további témájaként említette az EU bővítését. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország szószólója a bővítésnek. – Az egész nyugat-balkáni bővítés kulcsországa Szerbia, a tárgyalásokat fel kell gyorsítani az országgal, mert felvétele garancia a térség stabilitására – mondta.

– Közös úton jár Németország és Magyarország, gazdaságuk nagyon szorosan összekapcsolódott – mondta Angela Merkel. A német kancellár kiemelte, hogy az európai csúcstalálkozókat leszámítva legutóbb 2019 augusztusában Sopronban, a határnyitás 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen találkozott Orbán Viktorral, ami jól mutatja azt a közös utat, amelyet a két ország a berlini fal leomlása óta megtett.

A gazdasági együttműködés is rendkívül szoros, és nemcsak Magyarországgal, hanem a visegrádi országcsoport egészével – tette hozzá a német kancellár. Kiemelte, hogy a magyar gazdaság fejlődése nagyon-nagyon pozitív, ami az EU-nak is tulajdonítható.

Magyarország okos beruházások és gazdaságpolitika révén igen nehéz helyzetből indulva eljutott oda, hogy már nem a munkanélküliséggel kell küszködnie, hanem szakképzett munkaerőt kell találni a betöltendő állásokra – közölte Angela Merkel.

A vezetők megállapították, hogy nehéz tárgyalások várhatók az EU költségvetéséről
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az EU következő hétéves költségvetésével kapcsolatban azt mondta, hogy a két ország eltérő helyzetben van, hiszen Németország nettó befizető, Magyarország pedig a büdzsé forrásainak nettó haszonélvezője. Azonban Németország keleti tartományainak, a volt NDK területének nincs akkora gazdasági ereje, mint a nyugati tartományoknak, ezért Németország nagyon jól megérti a közösségi forrásokat igénylő tagállamok gondjait – közölte Angela Merkel.

Elmondta, hogy tárgyalnak az EU nyugat-balkáni bővítéséről is. Kiemelte, hogy Magyarország fekvése révén különösen érdekelt a térség országaihoz fűződő jó kapcsolatokban és a régió fejlődésében.

Hozzátette, hogy a megbeszélés napirendjén biztonság- és védelempolitikai kérdések is szerepelnek, és tárgyalnak a migrációról is, amelyben vannak közös pontok és eltérések is a két ország álláspontjában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.