A mexikói elnök nyomravezetői jutalmat tűzött ki a 2014-ben eltűnt diákok ügyében

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök nyomravezetői jutalmat tűzött ki a 2014-ben eltűnt diákok ügyében csütörtökön, a bűnügy ötéves évfordulóján.

Forrás: MTI2019. 09. 27. 6:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ennek a kormánynak eltökélt szándéka, hogy megértse a történteket, kiderítse az igazságot, megtalálja a fiatalokat és igazságot szolgáltasson” – jelentette ki Obrador a sajtótájékoztatón.

A mexikói kormány 10 millió peso (156 millió forint) jutalmat kínál annak, aki információval tud szolgálni az ügy egyik kulcsfigurájának számító Alejandro Tenescalco Mejiának a tartózkodási helyéről. Tenescalco Mejia a bűncselekmény elkövetésének idején magas rangú rendőrségi tisztségviselő volt a déli Guerrero állam Iguala nevű városában, ahol a bűncselekmény történt. A hatóságok egyben 1,5 millió pesót ajánlottak az üggyel kapcsolatos más igazolható információért.

Az évforduló alkalmából az eltűntek hozzátartozói és diáktársai felvonulnak Mexikóvárosban és virágokat helyeznek el Igualában.

A családok a nap folyamán az eltűnt gyermekeik plakátokra nyomtatott képeit feltartva követelték az ügy felderítését a mexikói parlament képviselőházában. A képviselőkkel közösen számoltak 43-ig, majd azt kiáltották: „Élve vettétek el tőlünk őket, élve követeljük vissza őket!”

Pontosan öt éve, 2014. szeptember 26-án az Ayotzinapa tanítóképző főiskola 43 diákja tűnt el Igualában. Egy hivatalos vizsgálat szerint a diákok buszokat zsákmányoltak, amellyel egy tüntetésre akartak utazni. A rendőrök több buszt megállítottak, majd átadták a diákokat a Guerreros Unidos nevű helyi drogkartellnek, amelynek emberei tévedésből egy rivális banda tagjainak hitték őket, így meggyilkolták, majd elégették őket. Független vizsgálatok azonban kétségbe vonják a hivatalos verziót.

Ugyanakkor az ügy több gyanúsítottját is szabadon engedték az évek során, köztük az el Gil néven ismert Gildardo López Astudillót, akit azzal vádoltak, hogy ő rendelte el a fiatalok elrablását és megölését. A feltételezések szerint López Astudillo a Guerreros Unidos egyik helyi vezetője volt. Egy bíró azonban augusztus végén elrendelte szabadon bocsátását, arra hivatkozva, hogy a gyanúsítottból az ellene szóló bizonyítékot kínzással vagy más, jogellenes módon csikarták ki.

Obrador mexikói elnök erre szeptember elején jogi lépéseket jelentett be a bírókkal és ügyészekkel szemben.

Öt év alatt 142 embert vettek őrizetbe, köztük Iguala korábbi polgármesterét, rendőröket és a drogkartel tagjait, időközben azonban 77-en eljárásjogi szabálytalanságok miatt szabadlábra kerülhettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.