A román kormány bukásához vezethet a miniszter leváltása

Vlad Voiculescu egészségügyi tárcavezető munkájával nem volt megelégedve a nagyobbik kormánypárt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 14. 13:44
null
Reformokat ígért Florin Cîțu miniszterelnök Fotó: DANIEL MIHAILESCU Forrás: AFP/Daniel Mihailescu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román miniszterelnök kérésére felmentette szerdán Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert Klaus Johannis államfő, miután a tárca előző napon tudta nélkül módosította a települések vesztegzár alá helyezésének feltételeit. Román médiaértesülések szerint az USR-PLUS pártszövetség nem ért egyet jelöltje, Vlad Voiculescu miniszter leváltásával, az intézkedés ezért

súlyos válságba sodorhatja a bukaresti jobbközép kormánykoalíciót,

amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is részt vesz.

Florin Cîțu miniszterelnök Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Florin Cîțu kormányfő javaslata szerint a tisztség betöltéséig Dan Barna miniszterelnök-helyettes venné át az egészségügyi tárca irányítását. A jobbközép koalíciós kormányt vezető miniszterelnök közölte: az egészségügyi tárca rendeletét aláíró Andreea Moldovant leváltotta államtitkári tisztségéből.

A hírtelevízióik azt állítják, hogy a rendelet kiadásáról – amelynek alapján akár Bukarestet is vesztegzár alá kellene helyezni a közelgő ortodox húsvét idején – mind a járványügyi operatív törzset (CNSU) is elnöklő Florin Cîțu kormányfő, mind pedig a CNSU döntéseit a nyilvánosság felé kommunikáló Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár csak a hivatalos közlönyből értesült.

Vlad Voiculescu román egészségügyi miniszter Fotó: Facebook

Az egészségügyi miniszter felmentéséről szóló elnöki rendelet közzététele után Cîțu egy rövid sajtónyilatkozatban elmondta:

az állami intézményekbe vetett bizalom védelmében döntött úgy, hogy váltásra van szükség a tárca élén.

A kormányfő elismerte: a világjárvánnyal több mint egy éve folytatott küzdelem a végletekig próbára teszi az állami – különösen az egészségügyi – intézményrendszert és a gazdaságot is, de éppen ezért elengedhetetlen, hogy a válságban döntéseket hozó intézményrendszer a polgárok bizalmát élvezze. Cîțu hozzátette: továbbra is hisz a választók döntése alapján létrejött kormánykoalícióban, amelyet a közös elvekért, nem pedig egyes emberekért hoztak létre.

Voiculescu egészségügyi miniszter döntései és nyilatkozatai már többször okoztak vitát a nagyobbik koalíciós partnerrel,

a jobbközép Nemzeti Liberális Párttal (PNL). A PNL és a párt éléről államfővé választott Johannis pedig Voiculescut tette felelőssé azért, hogy a koronavírus-járvány tavaszi, harmadik hulláma felkészületlenül találta az országot, és a Covid-kórházakban folyamatos helyhiány volt az intenzív terápiás osztályokon. Az intenzív terápiás ágyak számával kapcsolatban ráadásul a miniszterelnökkel is ellentmondásba keveredett: Cîțu vasárnap azt mondta, országszerte már csak hat szabad ágy van, Voiculescu viszont folyamatosan arról beszélt, hogy a kórházak jelentései szerint számuk meghaladja a százat.

Romániában közben egymást érik a tragédiák a Covid-kórházakban:

hétfőn három beteg meghalt, amikor oxigénellátás nélkül maradt a bukaresti Victor Babeș járványkórház udvarán mobil konténerben kialakított intenzív terápiás Covid-részleg. Januárban a bukaresti Matei Balş járványkórházban tűz ütött ki, és négy beteg meghalt, tavaly novemberben pedig tíz páciens vesztette életét a moldvai Karácsonkőn, amikor kigyulladt két intenzív terápiás kórterem.

Az RMDSZ folytatná a közös munkát Folytatnia kell a közös munkát Romániában a Nemzeti Liberális Pártból (PNL), az USR-PLUS pártszövetségből és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből (RMDSZ) álló kormánykoalíciónak – szögezte le szerdán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. – Az RMDSZ nem kommentálja a kormányfő lépését, mivel egy miniszter visszahívása a kormányfő kizárólagos alkotmányos joga – mutatott rá Kelemen Hunor. – A döntést elfogadja az RMDSZ, és támogatjuk a koalíciót abban, hogy tovább folytassa a munkát, hiszen közös felelősséget vállaltunk az ország vezetéséért – tette hozzá.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.