A terrorizmus éltetése nem elég a menekültstátus megszüntetéséhez

A francia menekültügyi hivatal döntésével szemben a Nemzeti Menekültügyi Bíróság nem foszt meg egy csecsen migránst a bevándorlói státusától annak ellenére, hogy a férfi visszaeső bűnöző és nyíltan éltette a terrorizmust. A döntést a francia államtanács is jóváhagyta, a menekültügyi hivatal azonban fellebbezett. Az ellenzéki politikusok is felháborodtak a történteken – olvasható a V4Na cikkében.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 02. 25. 16:00
Migrants stand in line as French police evacuate hundreds of migrants living in makeshift camp set up under the Porte de la Chapelle ring bridge in Paris
Rendőri akció Belgiumban. Nem sikertörténet az integráció Fotó: Benoit Tessier Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába fosztott meg a menekültstátusától a menekültügyi hivatal (OFPRA) egy visszaeső bűnöző csecsen migránst, a Nemzeti Menekültügyi Bíróság (CNDA) hatályon kívül helyezte az OFPRA döntését, az államtanács pedig jóváhagyta a határozatot – számolt be a megdöbbentő esetről a Valeurs actuelles francia hetilap.

Az eset már csak azért is megdöbbentő, mert a francia és európai joggal foglalkozó Dalloz.fr beszámolója szerint a csecsen férfi 2011 és 2016 között négy bűncselekményt is elkövetett francia földön. Ráadásul nem pitiáner bűncselekményekről van szó:

a nizzai büntetőbíróság például terrorcselekmény dicsőítése miatt ítélte el, és megállapította, hogy az M. A.-ként említett férfi jelenléte komoly fenyegetést jelent Franciaországnak.

A jogi döntést egyértelműen elítéli a legnépszerűbb francia ellenzéki politikus, Marine Le Pen, aki szerint abszurd, hogy a terrorizmus éltetése nem elég ok arra, hogy visszavonják egy bevándorló menekültstátusát, hozzátéve, hogy a szólásszabadság és a menedékjog garantált Franciaországban a terrorizmus híveinek.

A csecsen migránst a menekültek és a hontalan személyek védelmével foglalkozó francia hivatal, az OFPRA 2011. augusztus 25-én kelt határozatában elismerte menekültként, ám mivel ezt követően M. A. több bűncselekményt is elkövetett, az OFPRA 2017. február 20-án megvonta tőle a menekültstátust.

A csecsen állampolgárságú férfi azonban nem hagyta annyiban a dolgot, fellebbezést nyújtott be a francia Nemzeti Menekültügyi Bírósághoz (CNDA), melynek következtében a CDNA 2019. április 2-án megsemmisítette a menekültügyi hivatal korábbi döntését arra hivatkozva, hogy a terrorizmus nyílt dicsőítése nem elég indok egy bevándorló menekültstátusának a megszüntetésére, M. A. ugyanis nem követett el terrorcselekményt, csak kiállt mellette – indokoltak.

Ezzel azonban még nincs vége az érthetetlen jogi határozatoknak, ugyanis az államtanács 2021. február 12-én jóváhagyta a Nemzeti Menekültügyi Bíróság határozatát. Az OFPRA fellebbezett a döntés ellen, ám amíg a semmítőszék határozatára várnak, a terrorizmust nyíltan éltető, többszörösen visszaeső bűnöző csecsen migráns francia területen maradhat.

Gilbert Collard ügyvéd, a Nemzeti Tömörülés párt országgyűlési képviselője a terrorizmus valamennyi áldozatának nevében botrányosnak nevezte a történteket.

A dologban az a legérdekesebb, hogy jogilag helytálló a Nemzeti Menekültügyi Bíróság és az államtanács álláspontja. Erre Régis de Castelnau ügyvéd világított rá, ugyanis a jelenleg érvényben lévő francia törvény nem mondja ki egyértelműen, hogy a terrorizmus dicsőítése terrorcselekménynek minősül, írja a Valeurs actuelles.

A francia hetilap értesülései alapján nem ez az egyetlen ellentmondásos eset, amikor a bíróság a menekültügyi hivatal határozatával ellentétes döntést hozott. 2020-ban a Nemzeti Menekültügyi Bíróság 42 025 ügyben járt el, és az esetek 24,4 százalékában – tehát majdnem minden negyedik ügyben – jogi védelmet nyújtott a menedékkérőknek az OFPRA korábbi döntése ellenére.

Pontosan ez történt a 2020 októberében lefejezett tanár, Samuel Paty gyilkosának az esetében is. A 18 éves csecsen terrorista és családja 2008-ban illegálisan lépett be Franciaország területére, az OFPRA 2010. november 19-én elutasította az egész család menedékkérelmét. A CDNA azonban 2011-ben hatályon kívül helyezte a menedékkérelem elutasítását, így az Anzorov család, köztük a későbbi gyilkos is, megkapta a menekültstátust.

A tátongó kiskapura a Nemzeti Tömörülés iszlamizmus elleni törvényjavaslata jelentene megoldást, véli a törvényjavaslat egyik megfogalmazója. Jean-Paul Garraud szerint olyan törvényekre van szükség, amelyek egyértelműen kimondják, hogy a terrorizmus dicsőítése de facto kitoloncoláshoz vezet. A Nemzeti Tömörülés által javasolt iszlamizmus elleni törvény rákényszerítette volna az államtanácsot és a Nemzeti Menekültügyi Bíróságot, hogy tagadják meg az említett csecsen állampolgárok menedékjogát. Garraud álláspontja szerint a terrorizmus éltetése az iszlamizmus megnyilvánulása, amelyet pártja illegálissá akar nyilvánítani.

A lefejezés fújt ébresztőt Párizsnak

Előírná a nemzeti törvényeknek való kötelező megfelelést a techóriásoknak az az új törvénycsomag, amellyel a francia kormány alkotmányos keretek közé igyekszik terelni a közösségi hálózatokat. A médiumok platformjain közzétett tartalmak moderálási gyakorlatára Párizs régóta keresi a megoldást, a tavaly októberben lefejezett történelemtanár, Samuel Paty esete azonban rávilágított arra, hogy az ügy nem tűr halasztást.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.