A válság közepette adnának állampolgárságot a migránsoknak

A jobboldali Matteo Salvini elítélte a koalíciós társ, baloldali Enrico Letta javaslatát.

2021. 03. 24. 13:45
Former Italy's Prime Minister Enrico Letta gestures as he delivers a keynote speech during the "Project Europe" event in Madrid
Former Italy's Prime Minister Enrico Letta gestures as he delivers a keynote speech during the "Project Europe" event in Madrid February 27, 2014. REUTERS/Sergio Perez (SPAIN - Tags: POLITICS) - GM1EA2S04MW01 Fotó: REUTERS Forrás: REUTERS/Sergio Perez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra belső feszültségek áldozata az olasz kormány. Enrico Letta, a baloldali Demokrata Párt újonnan megválasztott főtitkárának színre lépésével

megtört az olasz kormánykoalíció egysége.

A Mario Draghi által februárban alakított kormány ideológiailag igen eltérő csoportok szövetségre lépését jelentette, melyek célkitűzése, hogy pártérdekek nélkül kormányozzanak és közösen találjanak kiutat a súlyos egészségügyi, gazdasági krízisből. Az igen törékeny szövetség azonban máris repedezni látszik, a koalíciós partnerek egyre élesebb szóváltása miatt.

A konfliktusok forrása továbbra is a bevándorlás kérdése és az országban tartózkodó külföldiek jogokhoz juttatása.

A Demokrata Párt új főtitkára, Enrico Letta – aki korábban miniszterelnök is volt, majd hosszabb ideig Franciaországban tartózkodott – megválasztását követően bejelentette: első számú célkitűzése a bevándorlók gyermekeinek állampolgársághoz juttatása, az úgynevezett ius soli megvalósítása. Az olasz baloldal az elmúlt években különböző formákban próbálkozott azzal, hogy az országban élő külföldieknek állampolgárságot adjanak.

Enrico Letta egykori miniszterelnök, a Demokrata Párt új főtitkára egy 2014-ben készült fotón
Fotó: Reuters/Sergio Perez

A jobboldali koalíciós partner, a Liga elnöke, Matteo Salvini elfogadhatatlannak tarja Letta szavait. – Nem ez az ország legfontosabb problémája. Csak egy marslakó vagy egy Párizsból visszatért gondolhatja, hogy állampolgárságot adományozzon egy olyan országban, ahol az iskolák és számos termelő ágazat zárva van, az olaszok súlyos anyagi és egészségügyi nehézségekkel küzdenek – nyilatkozta felháborodottan. Emlékeztette Lettát, hogy Olaszország már jelenleg is a legtöbb állampolgárságot jóváhagyó ország Európában. – Kormányválság előidézését tervezi Letta, ha továbbra a ius solit emlegeti, nem az olaszok, hanem a bevándorlók érdekében szándékozik dolgozni – mondta Salvini.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.