A volt ukrán elnök bizalmasa kiteregette a szennyest

Súlyos vádakkal illette Petro Porosenko volt ukrán államfőt egykori szövetségese, David Zsvanyija.

2020. 08. 05. 7:28
-
David Zsvanyija egykori képviselő kitálalt Fotó: SERGEI SUPINSKY Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos vádakkal illette Petro Porosenko volt ukrán államfőt egykori szövetségese, David Zsvanyija. A Porosenko-párti egykori parlamenti képviselő azt állítja, 2014-ben ötmillió euróval (több mint 1,5 milliárd forintnak megfelelő összeggel) vesztegetett meg vezető uniós politikusokat, hogy azok Porosenkót támogassák az Euromajdan után megtartott ukrán elnökválasztás során.

A korrupciós eljárásban főszerep jutott Pavlo Klimkin korábbi külügyminiszternek, aki a kijevi diplomácia későbbi vezetőjeként sokat tett az ukrán-magyar kapcsolatok ellehetetlenítéséért.

A grúz származású egykori ukrán honatya – aki az elmúlt években Porosenko pártjában politizált – az előző hónapokban már több alkalommal hozta kellemetlen helyzetbe a volt elnököt és közvetlen környezetét, bírósági feljelentések is fűződnek a nevéhez. Legújabb állítása viszont az eddigi legsúlyosabb a volt államfőre nézve, aki hivatali időszakában, 2014-től 2019 májusáig példátlanul erőszakos ukránosítást, és ezzel párhuzamosan durván kisebbségi jogfosztó politikát folytatott. Egyes vélemények szerint Porosenko idején a kárpátaljai magyarságot több sanyargatás érte, mint a szovjet kommunizmus több évtizedes időszakában.

David Zsvanyija az egyik legnépszerűbb közösségi médiamegosztó portálon a saját csatornájára feltöltött videóban azt állítja, ötmillió euróval vesztegettek meg vezető uniós politikusokat, hogy azok nyíltan támogassák az Euromajdan egyik kulcsfiguráját a Viktor Janukovics 2014-es megbuktatása után kiírt új elnökválasztási kampány során. A korrupciós ügyletben főszerep jutott Pavlo Klimkin későbbi külügyminiszternek, aki 2014 tavaszán még berlini ukrán nagykövet volt, s kiváló európai kapcsolatait felhasználva környékezték meg a brüsszeli vezető tisztségviselőket.

David Zsvanyija egykori képviselő kitálalt
Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP

Az előző ciklusban hatalomellenes kirohanásai miatt mandátumától megfosztott képviselő a 2014-es véres eseményekbe torkolló Euromajdan hátteréről is elmondott részleteket. Elismerte, az Euromajdan kirobbantói – Porosenko mellett például Olekszandr Turcsinov későbbi ideiglenes államfő, aki elrendelte az azóta 13 ezer emberéletet követelő kelet-ukrajnai konfliktus fegyveres eszkalálódását, vagy éppen Andrij Parubij házelnök, akinek első intézkedése volt a kisebbségbarát nyelvtörvény megsemmisítésének napirendre tűzése, és Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester – az első perctől az erőszakos hatalomátvételre törekedtek, nem volt céljuk a békés megegyezés.

Zsvanyija arról beszélt, hogy a médiában szándékosan fokozták az agresszióra való buzdítást, minden lehetséges módon akadályozták az akkori Janukovics-rezsim békés rendezésre törekvő lépéseit, szították az utcai konfliktusokat, titkos egyeztetéseket folytattak egy sor ország kijevi fődiplomatájával.

 

A politikus szerint Porosenko a háttérben alkut kötött az összes oligarchával, akik egymás között felosztották a terepet, s amely alkuhoz elnöksége évei alatt Porosenko tartotta is magát. Az oligarchikus klánok kiegyezéséből egyedül Igor Kolomojszkijt hagyták ki, aki el is menekült Izraelbe, félve, hogy vele is leszámolnak, mint tették azt Janukoviccsal. Zsvanyija állítása szerint Porosenko elnöki kadenciája idején kizárólag saját anyagi gyarapodásával volt elfoglalva, s közvetlenül négymilliárd dollárral gazdagodott elnöksége idején.

Zsvanyija feljelentést is tett a fentebb felsorolt volt vezetők ellen, akikről szervezett alvilági bűnözői bandaként beszél. S annak ellenére sem hívta vissza beadványát, hogy az ukrán korrupcióellenes hatóságok komoly nyomást helyeztek rá, hogy jobb belátásra bírják. A súlyos vádakkal illetett Porosenko és Klimkin egyelőre nem reagált volt párttársuk és bizalmasuk kijelentéseire. A párt közleményben viszont álhíreknek minősítette a vádakat, és sokat sejtetően hozzátették, hogy David Zsvanyija manapság gyakoribb vendég Oroszországban, mint Kijevben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.