Adolf Hitler nyerte a választást Namíbiában

Az Adolf meglehetősen gyakori név a volt német gyarmatokon.

Magyar Nemzet
Forrás: Híradó.hu2020. 12. 04. 9:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlan nevű politikust választottak meg az egykori német gyarmatbirodalomhoz tartozó Namíbiában, Adolf Hitler Uunona a Swapo namíbiai kormánypárt képviselőjeként jutott be az ország északi részén található Ompundja tanácsába – közölték hírügynökségek csütörtökön.

Adolf Hitler Uunona előző nap tette le a hivatali esküt – derül ki egy videófelvételből. Egyelőre nem tudni, hogy az önkormányzati politikus hogyan jutott vezetéknevéhez, de az eset döbbenetet váltott ki a közösségi hálón.

Namíbiában számos ember visel német keresztnevet vagy családnevet a családok egykori német munkaadói nyomán. A dpa német hírügynökség szerint ennek oka egyrészt abban rejlik, hogy az európaiaknak nehezükre esett helyesen kiejteni a helyiek nevét, másrészt közrejátszhatott az egykori munkaadók, illetve felettesek iránti nagyrabecsülés is.

Délnyugat-Afrika 1884 és 1915 között német gyarmat volt. A Német Császárság csapatai véresen elfojtották a herero és nama törzs lázadásait. A gyarmatosító németek ellen 1904 és 1908 között kitört felkelések elfojtását a nagyjából százezer fős herero törzsből alig tízezren élték túl, és a Német Császárság csapatai csaknem teljesen kiirtották a nama törzset és több más kisebb népcsoportot is.

Namíbia és Németország kapcsolata máig is érzékenynek mondható. A német kormány évtizedek óta párbeszédet folytat a windhoeki vezetéssel a gyarmati korban elkövetett bűncselekmények feldolgozásáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.