Aktivisták ledöntötték az első kanadai kormányfő szobrát

Szerintük a fehér faji felsőbbrendűséget képviselte és népirtást követett el az őslakosok ellen.

Magyar Nemzet
2020. 08. 30. 10:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség ellen tüntető aktivisták ledöntötték az első kanadai kormányfő, Sir John A. Macdonald szobrát Montreal belvárosában – adta hírül a CBC. A kanadai közszolgálati csatorna birtokába jutott szórólap szerint miután egy 46 ezer aláírás felett járó petíció hiába követelte az – egyébként 1,7 milliós – város polgármesterétől a műemlék eltávolítását, saját maguk kezébe vették az ügyet. Az aktivisták azzal vádolják, hogy a fehér faji felsőbbrendűséget képviselte és népirtást követetett el az őslakos lakosság ellen.

Sir John A. Macdonald korának meghatározó alakja volt, 1860 és 1890 között 19 éven át irányította az országot. Nevéhez fűződik viszont a sokat bírált iskolarendszer kiépítése, amelynek során 150 ezer őslakos gyermeket kényszerítették bentlakásos intézményekbe, hogy „civilizálják” őket. Otthonaiktól távol, teljesen idegen környezetben a gyerekeknek tilos volt saját anyanyelvükön beszélni, próbálták kiirtani hagyományaikat, az iskolákban gyakoriak voltak a kínzások és a szexuális erőszak. A sötét múltat vizsgáló bizottság 2015-ben megállapította, hogy generációk nyomorodtak meg, több ezren veszítették életüket az intézmények falai között, a kormány kulturális népirtást követett el. Az egykori miniszterelnököt gyakorta éri az a vád is, hogy hagyta, hogy az éhínség és betegségek tizedeljék az őslakosokat, sőt visszatartották az élelemellátást, hogy ezzel kényszerítsék ki területeik elhagyását. Napjainkban Kanada 37 milliós lakosságának nagyjából öt százalékát teszik ki az őslakosok.

A CBC emlékeztet rá, hogy az egykori miniszterelnök szobra eddig is gyakorta támadások célkeresztjébe került, volt, hogy graffitiket fújtak rá, máskor vörös festékkel öntötték le, 2018-ban Victoriában a városi tanács eltávolítása mellett szavazott. „Bármit is gondoljanak John A. Macdonaldról, egy műemlék effajta elpusztítása elfogadhatatlan. Harcolnunk kell a rasszizmus ellen, de a történelmünk egyes részeinek eltörlése nem megoldás. A vandalizmusnak nincs helye a demokráciának, a szobrot pedig helyre kell állítani!” – figyelmeztetett viszont az eset kapcsán Québec miniszterelnöke, François Legault.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.