Amerika felfedezőjének szobrait is megrongálták a vandálok

Bostonban levágták a Kolumbusz-szobor fejét, Richmondban pedig el is mozdították az alkotást.

Forrás: MTI2020. 06. 10. 22:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A massachusettsi Bostonban és a virginiai Richmondban megrongálták Kolumbusz Kristóf szobrait is.

Boston városában szerdára virradóra levágták a Kolumbusz-szobor fejét, a virginiai fővárosban, Richmondban pedig el is mozdították a szobrot.

A portugál, majd a spanyol korona szolgálatában álló genovai utazót, aki 1492-ben felfedezte Amerikát, az Egyesült Államok egyes vidékein ma az amerikai őslakos indiánok lemészárlásának jelképeként tartják számon. Ezért több tucatnyi amerikai városban a Kolumbusz-napot – amely 1937 óta szövetségi ünnep – át is keresztelték az őslakos népek emléknapjává, és nem ünneplik Kolumbuszt. Bostonban azonban ez nem így volt eddig, sőt, az egykori felfedezőről parkot is elneveztek a város szívében.

A május 25-én, erőszakos rendőri fellépés következtében Minneapolisban meghalt George Floyd tragédiája óta kirobbant tüntetéssorozaton azonban több olyan szobrot és emlékművet is megrongáltak vagy elmozdítottak, amely az amerikai polgárháború (1861-1865) déli államai, az úgynevezett konföderáció személyiségeinek, elsősorban katonai vezetőinek állított emléket. A konföderációs államokat és a polgárháború konföderációs parancsnokait ugyanis sokan a rabszolgasággal azonosítják.

Martin Walsh, Boston demokrata párti polgármestere szerdán bejelentette: a megrongált szobrot elszállítják, sorsáról később döntenek majd.

A richmondi Kolumbusz-szobrot nemcsak elmozdították, hanem el is hurcolták egy közeli tó partjára. Ralph Northam, Virginia szintén demokrata párti kormányzója a szobordöntésre nem reagált, de ő a múlt héten már elrendelte Robert Lee lovas szobrának eltávolítását.

Robert Lee a polgárháború déli csapatainak főparancsnoka volt, s bár dokumentumokkal bizonyíthatóan ellenezte a rabszolgaságot, mégis sokan a déli rabszolgatartó rendszer megtestesítőjét látják benne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.