Athén ismét a bevándorláspárti NGO-k nyomása alatt

Ismét nyomást helyeznek a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) az athéni kormányra, hogy szállítson minél több bevándorlót a görög szárazföldre a Leszbosz szigetén található Mória menekülttáborból, ahol a héten két illegális bevándorló koronavírustesztje is pozitív lett. A két fertőzött egyébként nem a túlzsúfolt menekülttáborban él.

2020. 05. 15. 10:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten jelentett először koronavírus fertőzötteket a görögországi Leszbosz szigetén található Mória menekülttábor, ez pedig elegendő volt ahhoz, hogy az NGO-k ismét mozgolódni kezdjenek. A Nemzetközi Menekültügyi Bizottság (IRC) görögországi igazgatója, Dimitra Kalogeropulu a The Guardian brit napilapnak nyilatkozva elmondta: bár a jelek szerint a közegészségügyi intézkedések működnek, a két koronavírusos eset mégis arra utal, hogy még többet kell tenni a táborban uralkodó túlzsúfoltság és a rossz feltételek javítása érdekében.

A magyar származású amerikai milliárdos, Soros György által támogatott NGO vezetője úgy fogalmazott: a görög nemzeti egészségügyi szolgálat által a Leszbosz északi részén található karanténterületen elvégzett véletlenszerű teszteknek köszönhetően a sziget két új érkezőjénél is kimutatták a fertőzöttséget, még mielőtt eljutottak volna a Mória-táborba, így nem sodorták veszélybe a táborban összezsúfolódó 18 ezer embert.

A táborban élők azonban csak korlátozott módon tudják megvédeni magukat a koronavírussal szemben, ezért alapvető fontosságú a tábor zsúfoltságának felszámolása és a leginkább veszélyeztetett személyek evakuálása.

A két fertőzött egyébként május 6-án, illetve 10-én érkezett a szigetre Törökország felől, s azóta kéthetes karanténban vannak egy átmeneti táborban a sziget északi részében. Az elmúlt egy hétben velük együtt 68 menedékkérő érkezett tengeri úton Leszboszra.

Noha ez az első alkalom, hogy migránsok koronavírustesztje pozitív eredményt mutatott az égei-tengeri görög szigeteken, beleértve az ottani menekülttáborokat is, a görög szárazföldön volt már példa arra, hogy több migráns megfertőződött, és emiatt menekültszállásokat kellett karantén alá helyezni.

A Mória menekültügyi létesítményt szigorúan ellenőrzik, csak korlátozottan hagyhatják el a migránsok. A görög hatóságok óvintézkedésként elkülönítő helyiségeket létesítettek arra az esetre, ha ott is kitörne a járvány. A migránsok által dzsungelnek nevezett táborban, amelyet 2800 emberre terveztek, közel 19 ezren élnek egészségtelen körülmények között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.