Az Egyesült Államokban diagnosztizálták az első új típusú koronavírusos tüdőgyulladást

Forrás: MTI2020. 01. 21. 23:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok északnyugati tagállamában, Washingtonban diagnosztizálták az első új típusú koronavírusos tüdőgyulladást – jelentette az amerikai média kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva.

A páciens egy harmincas éveiben járó amerikai férfi, aki a múlt héten, még az egyes amerikai repülőtereken bevezetett ellenőrzés előtt érkezett vissza a kínai Vuhan városából, ahol a járványszerű megbetegedés kitört.

A beteg nevét nem hozták nyilvánosságra, annyit tudni, hogy a washingtoni Seattle városától mintegy 30 kilométernyire északra fekvő Everett kórházában ápolják. Az orvosok szerint állapota kielégítő, de állandó megfigyelés alatt tartják.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) a múlt pénteken közölte, hogy New York és San Francisco város repülőterein – amelyeket közvetlen repülőjáratok kötnek össze Vuhannal – megkezdték a kínai nagyvárosból érkezők alapos vizsgálatát, Los Angelesben pedig e héten kezdődött meg a Kínából érkező utasok egészségügyi szűrése. Mindehhez a CDC száz főből álló orvoscsoportot állított munkába a repülőtereken.

Az amerikai egészségügyi hatóságok közlése szerint a koronavírusok légzőszervi és hastáji megbetegedéseket okoznak, hét ismert altípusuk van. Az atípusos tüdőgyulladás (SARS), illetve a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) okozói is koronavírusok, ám a mostani megbetegedések esetében nem ezek valamelyikéről van szó. Az új vírus „viselkedését” és az általa okozott tüneteket egyelőre vizsgálják. A szakemberek feltételezése szerint a betegség cseppfertőzéssel terjed.

Az amerikai sajtó kedden részletesen beszámolt arról, hogy Hongkong, Japán, Dél-Korea és Thaiföld után Tajvanon is megjelent a betegség.

A The Washington Post című amerikai lap információi szerint az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerdán tanácskozik a koronavírusos megbetegedések terjedéséről, és várhatóan dönt a közegészségügyi rendkívüli állapot kihirdetéséről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.