Az Európai Bizottság lengyel-magyar segítséggel juttat vakcinát Keletre

Várhelyi Olivér a Magyar Nemzetnek elmondta: a Nyugat-Balkán után a Keleti partnerség országait is segítik EU finanszírozta oltóanyaggal.

2021. 05. 07. 17:09
CSSR VARHELYI IN KOSOVO
Olivér Várhelyi, European Commissioner for Neighbourhood and Enlargement gives a press conference with Kosovo's Prime Minister Albin Kurti after his visit at the vaccination center in Pristina on May 5, 2021. Fotó: ARMEND NIMANI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A keleti partnereinknek is akarunk oltóanyagot vinni, lehetőleg ugyanazzal a megoldással, mint azt a nyugat-balkáni államok esetében tettük. A múlt heti varsói utamnak is ennek szervezése volt a célja. Az Európai Bizottság a lengyel kormány közvetítői szerepe mellett hamarosan oltóanyagot juttat el Keletre” – fogalmazott lapunknak Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztos. Hozzátette: további jó hír, hogy a lengyeleket Magyarország fogja segíteni a kezdeményezésben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter levélben ajánlotta fel a Bizottságnak, hogy Magyarország a légi szállítási kapacitásával segítené a vakcinacsomag célba juttatását.

Mint arra az uniós biztos emlékeztetett, hasonló tagállami szerepvállalásra a közelmúltban volt példa: az Európai Bizottság Ausztria közreműködésével 651 ezer, koronavírus elleni Pfizer-oltóanyagot szállít a nyugat-balkáni partnerországokba. Várhelyi Olivér a héten háromnapos munkalátogatást is tett a térségben. Az Európai Bizottság magyar tagja fontosnak tartotta leszögezni, hogy az unió nem csak a bővítés, de a szomszédságpolitika célországainak kezét sem engedi el a koronavírus-válság közepette.

„Dolgozunk azon is, hogy más, az Európai Unióban forgalmazási engedéllyel bíró vakcinát is vigyünk a partnereinknek. Bizakodó vagyok, szemlátomást folyamatosan bővül a gyártás, így a rendelkezésünkre álló oltóanyag-mennyiség is”

- tette hozzá a bővítési biztos.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a Twitteren érvelt amellett, hogy amennyiben el akarjuk kerülni a járvány negyedik hullámát, a szegényebb régiókat is el kell látni oltóanyaggal. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üdvözölte a lengyel felhívást és azt, hogy a Bizottság Lengyelországgal karöltve segíti majd a Keleti partnerség országait. A csoporthoz Örményország, Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova és Ukrajna tartoznak.

Várhelyi Olivér nyugat-balkáni körútjának koszovói állomásán Fotó: Európai Bizottság

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.