Az Európai Bizottság mielőbbi megoldást ígér az SZNT-nek

Amilyen gyorsan csak lehet megoldást találnak a Székely Nemzeti Tanács problémájára is – ígérték.

2020. 05. 06. 19:02
null
Nagyvárad, 2014. március 15. Székely zászló a nagyváradi Szabadság téren, Szacsvay Imre szobrnál Tõkés László ünnepi beszéde elõtt 2014. március 15-én. MTI Fotó: Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az Európai Bizottság nagyon is tisztában van az aláírásgyűjtés nehézségeivel. Dolgozunk azon, hogy amilyen gyorsan csak lehet megoldást találjunk valamennyi, jelenleg folyamatban lévő európai polgári kezdeményezésre” – így reagált az uniós bizottság a Magyar Nemzet kérdésére azzal kapcsolatban, hogy mikor várható döntés a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés határidejének lehetséges kitolásáról. Lapunk is megírta, és a bizottsági válasz is utal rá, hogy az európai járványhelyzet ellehetetleníti a papíralapú gyűjtést, illetve a már meglévő aláírások begyűjtését.

Folyosói pletykák szerint minden esély meg lehet rá, hogy a bizottság a jövő héten bejelentse a hat hónapos hosszabbítást – a szervező Székely Nemzeti Tanács ennyi pluszidőt kért a testülettől. Izsák Balázs, az SZNT elnöke nemrég a távirati irodának úgy fogalmazott: a csütörtök éjféli határidőig az online aláírások száma meghaladja az egymilliót.

Az európai polgári kezdeményezések során a kezdőnaptól számított egy év alatt legalább egy millió támogató nyilatkozatot kell összegyűjteni az Európai Unió negyedében, tehát hét tagországban. (Ezen belül az egyes államokban is megszabott küszöbértékek vannak.) A támogató nyilatkozatok összegyűjtését, majd ellenőrzését követően a bizottságnak is be kell nyújtani a kezdeményezésről szóló pontos információkat. Az uniós jogszabályalkotásért felelős testület – az Európai Parlament kontrollja mellett – bírálja el, hogy javasol-e intézkedést az előterjesztett ügyben.

A nemzeti régiók megmaradása érdekében indított kezdeményezés az egymilliós kritérium tekintetében közel jár a sikerhez. A területi küszöbök megugrását pedig a járványhelyzet miatt valószínűsíthető hosszabbításban érnék el a szervezők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.