Az unió fegyverszünetre szólít fel Líbiában

A béketárgyalások felújítására, humanitárius fegyverszünet megteremtésére szólította a szembenálló feleket Líbiában a német, a francia és az olasz külügyminiszter, valamint az Európai Unió vezető diplomatái szombaton nyilvánosságra hozott közös felhívásukban.

Forrás: MTI2020. 04. 25. 17:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt írták, hogy egységesen csatlakoznak António Guterres ENSZ-főtitkár és Stephanie Williams, az ENSZ-főtitkár líbiai politikai ügyeiért felelős különmegbízott hasonló tartalmú nyilatkozatához.

Az uniós politikusok egyben felszólították a líbiai feleket, merítsenek ihletet a muszlim böjti hónap, a ramadán szelleméből ahhoz, hogy tárgyalásokat kezdjenek egy őszinte tűzszünet kidolgozására. A dokumentumot Joseph Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Jean-Yves Le Drian francia, Luigi di Maio olasz, valamint Heiko Maas német külügyminiszter látta el kézjegyével.

Líbiában áprilisban vált különösen súlyossá a helyzet, amikor annak ellenére heves harcok robbantak ki az ország nyugati részének frontvonalain, hogy az ENSZ és segélyszervezetek az új típusú koronavírus megfékezése érdekében sürgős fegyverszünet bevezetését szorgalmazták.

A világ vezetői idén januárban a német fővárosban, Berlinben megteremtették az alapjait, egy reményeik szerinti újabb békefolyamathoz.

Az EU továbbá tengeri és légi misszióba kezdett a Földközi-tenger keleti részében, hogy megakadályozza fegyverek eljuttatását a szembenálló líbiai felekhez. Az unió ugyanakkor képtelen ellenőrizni az egyiptomi-líbiai határt, amelyen keresztül még mindig áramlik fegyver a térségbe.

Az EU aggódik amiatt is, hogy a líbiai konfliktus még súlyosabbá válása tovább növeli a Közel-Keletről és Afrikából induló migránsok áradatát majd egy évtizeddel Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása után.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.