Az USA kivizsgálja bécsi diplomatái megbetegedését

A rejtélyes egészségügyi panaszok Joe Biden elnök januári beiktatása után jelentkeztek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 20. 9:43
BIDEN, Joe
Tulsa, 2021. június 2. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a tulsai mészárlás 100 éves évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az Oklahoma állambeli Tulsa városban mûködõ Greenwood Kulturális Központban 2021. június 1-jén. 1921-ben Tulsa Greenwood kerületében, amely akkoriban - a jómódban élõ afroamerikaiakra utalva - a Fekete Wall Street nevet viselte, rasszista zavargások törtek ki, miután egy afroamerikai férfit egy fehér nõ bántalmazásával vádoltak. A fehérek szinte teljesen lerombolták a módos fekete negyedet, kifosztották az otthonokat és felgyújtották az épületeket. Becslések szerint többszáz halálos áldozata volt az esetnek és ezrek váltak hajléktalanná. A tulsai mészárlást az egyik legvéresebb rasszista tömeggyilkosságának tartják az Egyesült Államok történetében. A támadásért soha senkit nem vontak felelõsségre és az áldozatokat sem kárpótolták az elvesztett életekért és vagyonukért. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Egyesült államok kivizsgálja bécsi diplomatái rejtélyes megbetegedéseiről szóló értesüléseket – jelentette be Ned Price amerikai külügyi szóvivő hétfőn. Price hozzátette, hogy természetesen nemcsak az osztrák fővárosban, hanem más helyen észlelt hasonló eseteket is kivizsgálják.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője hétfőn arról beszélt, egyelőre nem világos, hogy támadásról van-e szó, vagy valamilyen más oka van ezeknek az eseteknek.

Joe Biden amerikai elnök beszédet mond
Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Amerikai tisztségviselők pénteken számoltak be arról, hogy tisztázatlan eredetű megbetegedéseket észleltek az osztrák fővárosban akkreditált amerikai diplomaták és más kormányzati alkalmazottak körében. A rejtélyes egészségügyi panaszok Joe Biden amerikai elnök januári beiktatása után jelentkeztek, és hasonlóak azokhoz, amelyeket a havannai amerikai nagykövetség nagyjából húsz munkatársánál észleltek 2016-ban és 2017-ben.

Azokat a – kisebb agykárosodással járó – eseteket a gyanú szerint rádió- vagy mikrohullámmal elkövetett támadások, esetleg növényvédő szerek okozták, de a pontos okot a mai napig nem nevezték meg, noha az amerikai külügyminisztériumon kívül a védelmi minisztérium és a külső hírszerzés (CIA) is alapos vizsgálatnak vetette alá a rejtélyes eseteket.

A Havanna-szindrómaként emlegetett megbetegedések tünetei leginkább az agyrázkódáshoz hasonlíthatók, a betegek az esetek többségében fejfájásra és szédülésre panaszkodtak. Volt, aki több hónapos orvosi kezelésre szorult. A bécsi esetekről először a New Yorker magazin számolt be pénteken.

Bécs a színfalak mögötti diplomácia és az egymással vetélkedő hírszerző szolgálatok titkos tevékenységének egyik fő helyszíne. Jelenleg is itt zajlanak tárgyalások közvetítők útján Irán és az Egyesült Államok között, az iszlám köztársaság atomprogramjáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.