Bécs szerint kudarcot vallott az EU menekültügyi rendszere

Ausztria megerősíti határainak védelmét az egyre nagyobb migrációs nyomás miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 24. 15:13
Austrian Interior Minister Karl Nehammer attends a news conference in Vienna
Austrian Interior Minister Karl Nehammer attends a news conference in Vienna, Austria February 24, 2020. REUTERS/Lisi Niesner - RC217F93VF67 Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősíti határainak védelmét Ausztria, mert ismét egyre több illegális bevándorló próbál bejutni az ország területére – jelentette be szombaton Karl Nehammer belügyminiszter és Klaudia Tanner védelmi miniszter. Első lépésként négyszáz további katonát állítanak szolgálatba, így az eddigi 1000-ről 1400-ra emelkedik a határok őrizetével megbízott katonák száma Ausztriában.

Karl Nehammer belügyminiszter sajtótájékoztatót tart Fotó: Reuters/Lisi Niesner

–Azt tapasztaljuk, hogy ismét emelkedik a határokon feltartóztatott bevándorlók száma: csak ebben az évben már 15 768 embert fogtak el, míg tavaly összesen 21 700 ilyen esetet jegyeztek fel – mondta Nehammer, hozzátéve: az Európai Unió menekültügyi rendszere kudarcot vallott. Megjegyezte,

a Magyarországgal határos szakaszt különösen súlyosan érinti ez a probléma, idén már mintegy kétszáz embercsempészt vettek őrizetbe.

Az osztrák belügyminiszter a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy Ausztria ezen a téren nem kap támogatást az Európai Bizottságtól, amely „azzal tölti az idejét, hogy a menekültek szétosztásának kérdéséről vitatkozik”. Ausztriát különösen érzékenyen érinti az illegális bevándorlás – emelte ki, megjegyezve, hogy már ott él Európa egyik legnagyobb afgán közössége, miközben a menekültek útvonalán több mint tíz biztonságosnak számító ország található. – Az nem lehetséges, hogy Ausztria és Németország oldja meg az Afganisztán-problémát az EU számára – fogalmazott Nehammer.

Néhány hete Bakondi György, a magyar miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója is arra emlékeztetett: Magyarországon a múlt év azonos időszakában 13 396, míg idén mostanáig 44 186 határsértőt fogtak el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.