Belgrádban egyeztetett a járványról Kásler Miklós

Az emberi erőforrások minisztere Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszterrel tárgyalt.

Forrás: MTI2021. 03. 19. 21:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járványról egyeztetett Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszterrel Belgrádban pénteken. Kásler Miklós a közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Szerbiában és Magyarországon is jók az átoltottsági mutatók. Mindkét ország döntéshozói gyorsabban gondolkodtak és gyorsabban cselekedtek, mint más európai országok vezetői – mondta.

A tárgyalás során nagy hangsúlyt fektettek a szakmai megbízhatóságra, valamint az etikai és jogi körülményekre. Beszéltek azokról a különbségekről is, amelyek a járvány három szakaszában érezhetők voltak a diagnosztikai és a terápiás lehetőségekben, illetve a járványügyi intézkedésekben, szigorításokban és enyhítésekben egyaránt – tette hozzá.

Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter rámutatott arra, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggésben számos ügyben egyeztettek hónapokon keresztül. Mint mondta, tapasztalatot cseréltek, főként az volt a kérdés, hogy milyen a kórházak kapacitása, és milyen intézkedéseket hoztak egyik országban és a másikban.

Kiemelte: Szerbia azon európai országok közé tartozik, amelyek nem csináltak politikai témát a vakcinabeszerzésből, hanem a lakosság egészségét tartották szem előtt.

A szerb miniszter közölte, hogy Szerbiában már 2 126 000 ember vette fel az oltás, közülük több mint 832 ezren már a második adagot is megkapták.

Újabb vásárlás

A kínai Sinopharm koronavírus elleni védőoltása további kétmillió adagjának megvásárlásáról írtak alá szerződést szerb és kínai illetékesek tegnap, így Belgrád már négymillió adag kínai oltást vásárolt. Január közepén érkezett meg az első egymillió adag vakcina, majd februárban és március elején 500-500 ezer újabb adag. A kínai oltás felvételéhez nem kell előre regisztrálni Szerbiában. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 5346-tal 536 786-ra, Koszovóban 704-gyel 79 753-ra, Észak-Macedóniában 1216-tal 116 126-ra, Montenegróban 521-gyel 85 774-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1738-cal 149 701-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában harminccal 4830-ra, Koszovóban öttel 1740-re, Észak-Macedóniában 15-tel 3401-re, Montenegróban kilenccel 1179-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 57-tel 5921-re nőtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.