Berlin gondjaira bízná a terroristákat Ankara

Süleyman Soylu török belügyminiszter figyelmeztetett: Ankara vissza fogja küldeni származási országukba az Iszlám Állam elfogott dzsihadistáit.

2019. 11. 05. 10:39
An Islamic State member looks out from a prison cell in Sulaimaniya
Vita kezdődött a rács mögé került szélsőségesek jövőjéről Fotó: Zohra Bensemra Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Állam húsz, német állampolgárságú dzsihadistáját akarja Törökország kitoloncolni Németországba – erről Recep Tayyip Erdoğan török elnök kommunikációs igazgatója beszélt egy német lapnak nyilatkozva. Fahrettin Altun a Stuttgarter Nachrichten című lapnak nyomatékosította: szövetségeink teljes körű együttműködésére és aktív partnerségére van szükségünk a terrorizmus elleni küzdelemben. Tudatta azt is: az október 9-én Északkelet-Szíriában indított, Béke Forrása fedőnevű hadműveletben az Iszlám Állam négy német tagját sikerült elfogni. További 16 német állampolgárságú iszlamista társuk pedig már hosszabb ideje vár kitoloncolásra az ebből a célból létrehozott török létesítményekben.

Süleyman Soylu belügyminiszter egyébként a hét végén szintén szóba hozta a külföldi harcosok hazatelepítését. A tárcavezető figyelmeztetett: Ankara vissza fogja küldeni származási országukba az Iszlám Állam elfogott dzsihadistáit. – Nem vagyunk szálloda senki dzsihadistáinak – fogalmazott Soylu, aki bírálta azokat az euró­pai tagállamokat, amelyek megvonták az állampolgárságot a terrorizmussal gyanúsított harcosoktól. – Az olyan államok, mint Nagy-Britannia és Hollandia, ahonnan az offenzíva során elfogott terroristák egy része származik, így próbálja meg elhárítani magától a felelősséget – tette hozzá.

Vita kezdődött a rács mögé került szélsőségesek jövőjéről
Fotó: Reuters

Az Egyesült Államok támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd–arab ernyőszervezet közel tízezer, az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető szélsőségest, illetve azok családtagjait ejtette foglyul az év elején az Iszlám Állam kalifátusának felszámolása során. Az elmúlt hetekben ugyanakkor az SDF jelentős nyomás alá került a török offenzíva és az amerikai csapatkivonás miatt, helyszíni beszámolókból pedig az is kiderült, néhány dzsihadistának sikerült kiszabadulnia a fogságból. A kurdok egyébként már év eleje óta igyekeztek nyomást gyakorolni a nyugati országokra, hogy azok telepítsék haza állampolgáraikat, azonban nem jártak sikerrel.

Berlin a lapzártánkig nem reagált a Törökországból érkező nyomásgyakorlásra. A német belügyminiszté­rium korábbi adatai szerint az országból körülbelül ezren csatlakozhattak az Iszlám Államhoz vagy más terrorszervezethez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.