Berobbant a járvány Indiában: napi százezer új eset

Újdelhi a jövőben az export helyett a hazai oltásra koncentrálna.

2021. 04. 06. 20:45
null
Indiai nõk és férfiak újrahasznosítható anyagokat gyûjtenek zsákokba egy hulladéklerakó telepen Újdelhi külvárosában 2021. március 10-én. A szemétszedésbõl élõk különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a koronavírus-járvány idején. Fotó: Altaf Qadri Forrás: MTI/AP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indiában hétfőn 103 558 új koronavírus fertőzöttet regisztráltak, ezzel az ország az Egyesült Államok mellett a második, ahol a napi új esetszám meghaladta a százezret. A világ második legnépesebb országában a járvány jelenleg a második hullám felfutó szakaszában tart, eddig igazoltan legalább 12,7 millió fő kapta el a betegséget, ami az Egyesült Államok és Brazília után a legmagasabb esetszám a világon. Ennek ellenére a napi halálozások száma viszonylag alacsony, ötszáz fő körüli, összesen pedig 165,5 ezer életet követelt a kór.

Indiai nők és férfiak újrahasznosítható anyagokat gyűjtenek zsákokba egy hulladéklerakó telepen, Újdelhi külvárosában 2021. március 10-én. A szemétszedésből élők különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a koronavírus-járvány idején.
Fotó: MTI/AP/Altaf Qadri

A járvány március elején robbant be újra Indiában, miután februárban lazítások kezdődtek; az emberek nem tartották a szociális távolságot, és nem viseltek maszkot sem. Mahárástra állam – amely az ország harmadik legnagyobb területű és második legnépesebb állama – jelentette az új fertőzöttek több mint felét. Ráadásul az államban március végén egy új koronavírus-variánst is azonosítottak, melyről egyelőre keveset tudnak a szakemberek. Az India pénzügyi központját, a Mumbai városát is magában foglaló régió vasárnap közzétett szigorító intézkedései szerint hétfő estétől bezárnak a plázák, bárok, mozik, éttermek és istentiszteleti helyek is, valamint este 8 és reggel 7 óra között kijárási tilalom lép életbe. A szigorítások és a magas fertőzésszám dacára Narendra Modi miniszterelnök és pártja továbbra is nagygyűléseket tart olyan településeken, ahol választásokra készülnek. A kormány engedélyt adott továbbá egy hindu fesztiválra is az ország északi részében. A fesztivál várhatóan egy hónapon át tart majd, és több tízezer látogatót vonz naponta.

Indiai férfiak és nők táncolnak a hinduk tavaszköszöntő ünnepén a Holi fesztiválon, Gauháti városban 2021. március 29-én
Fotó: MTI/AP

A több mint 1,3 milliárd lakosú Indiában eddig 76 millióan kapták meg legalább az első adag oltóanyagot, de csak 9,5 millióan a másodikat is. Az oltási hajlandóság egyébként növekszik, bár vakcináért jelenleg még csak a 45 évesnél idősebbek jelentkezhetnek. A kormány és az egészségügyi szakemberek augusztusig háromszázmillió beoltottat kívánnak elérni. Narendra Modi miniszterelnök azonban a vakcina elpocsékolására is figyelmeztetett, így a jövőben csak akkor kezdik meg az oltást, ha minden arra jogosult behívott megjelent.

India az elmúlt három hónapban mintegy 16 millió vakcinát exportált is, a magas belföldi megbetegedésszámok miatt azonban a kormány most elsősorban a hazai oltásra kíván koncentrálni. – Érthető India hozzáállása az eseményekhez, de fontos, hogy az ország folytassa a vakcinák exportját is. Az egyensúly megtalálása lenne a legfontosabb – vélekedett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Az Indiai Serum Intézet, a világ egyik legnagyobb oltóanyag-előállítója készíti az oxfordi AstraZeneca-vakcinát is, az export csökkenését pedig már a megrendelő országok is megérezhették.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.