Beszüntetnék az iskolák elleni támadásokat a válságövezetekben

A válságövezetekben működő iskolák és a tanárok elleni támadások azonnali beszüntetésére szólított fel az ENSZ Biztonsági Tanácsa helyi idő szerint csütörtökön kiadott közleményében.

Forrás: MTI2020. 09. 11. 10:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanács mind a 15 tagja által aláírt közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt években nőtt az iskolák elleni támadások száma világszerte, emiatt pedig aggasztó mértékben emelkedett azoknak a gyerekeknek a száma is, akik nem jutnak megfelelő színvonalú oktatáshoz.

A közlemény megismétli António Guterres ENSZ-főtitkár korábbi, globális tűzszüneti felhívását is, amelyet Guterres azzal indokolt, hogy a világ erőfeszítéseit a világjárvány megfékezésére kell összpontosítani.

Virginia Gamba, az ENSZ-főtitkár gyermekekkel és fegyveres konfliktusokkal foglalkozó különmegbízottja azt közölte a tanáccsal, hogy a jelek szerint e támadások a harcoló felek taktikájának részeivé váltak, különösen a Száhel-övezetben. Hozzátette, hogy a helyzet a világjárvány kitörése óta súlyosbodott, noha kiemelte, hogy Maliban már a járvány előtt is több mint 1260 iskolát zártak be, és számtalan tanár kapott halálos fenyegetéseket.

Hasonló helyzetről számolt be Burkina Fasóval kapcsolatban is, ahol iskolákat gyújtanak fel és tanárokat is elrabolnak, valamint hozzátette, a lányiskolák fokozottabb veszélyben vannak. Kiemelte továbbá Ázsiát és Latin-Amerikát is, hozzáfűzve, hogy az őslakos közösségekben is nőtt az iskolák elleni támadások száma.

Gamba elismerte, hogy e támadások megakadályozására több rendelkezést hoztak, például Mianmarban, a Fülöp-szigeteken és a Közép-Afrikai Köztársaságban, ám úgy vélte, időbe telik, mire e rendelkezéseket a gyakorlatba is átültetik.

Rámutatott arra, hogy iskolák hiányában több gyermek válik szexuális kizsákmányolás áldozatává, lányok esetében kiemelte a gyerekházasságokat, fiúknál pedig a gyerekkatonaságot.

Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója üdvözölte az ENSZ BT állásfoglalását, s leszögezte: erkölcsi kötelesség az oktatás biztosítása vészhelyzet esetén is. „A Covid-19 több mint egymilliárd gyerek tanulmányait szakította félbe világszerte, azokról nem is beszélve, akikre nem vár semmiféle oktatás, köztük több mint 75 millió, válságövezetben élő gyermekre” – jelentette ki.

Miközben a koronavírus-járvány ellenére a világon számos iskolában már a tanévnyitóra készülnek, Fore hangsúlyozta, hogy sok helyen továbbra is halálos veszélyt jelent az iskolába járás. Ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy tavaly 494 támadást követtek el iskolák ellen, 20 százalékuk Afrika nyugati és középső részén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.