Biztonságáért aggódik Románia

Fejlesztések eredményeként Erdélyben lehet az amerikai légierő legfontosabb kelet-európai központja.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdélyben lehet az amerikai légierő legfontosabb kelet-európai központja, miután a Pentagon további 130 millió dollárt költ az aranyosgyéresi katonai légikikötő fejlesztésére. A bázis eddig is nagyszabású NATO-gyakorlatoknak adott otthont. Mint arról a Főtér kolozsvári hírportál beszámolt, a repülőtér bővítését a román hatóságok is előkészítették már, amikor a létesítmény szomszédságában kisajátítottak újabb négyszáz hektár területet. Az anyagi ráfordítás alapján ez lesz Amerika legfontosabb katonai beruházása Európában 2021-ben. Növelni fogják az itt állomásozó vadászgépek számát, új leszállópályákat építenek a rakományszállítóknak, bővítik a repülők parkolóját, új üzemanyagraktárat és egy hangárt is építenek. A bukaresti védelmi minisztérium kétszázmillió euróval száll be az aranyosgyéresi fejlesztésekbe annak érdekében, hogy a támaszpont alkalmas legyen az F–16-os repülők komolyabb műveleteinek lebonyolítására.

A nemrég elfogadott új román védelmi stratégia biztonságot adó tényezőként hangsúlyozza az európai uniós és a NATO-tagság mellett az Egyesült Államokkal fenntartott partneri viszonyt. Barabás T. János, a budapesti Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője úgy véli, a dokumentum tükrözi Washington növekvő aggodalmát Oroszország globális biztonságpolitikája miatt.

– Románia joggal aggódik a Fekete-tenger térségének biztonságáért, az oroszok hibrid hadviselése miatt. De meglátásom szerint ezt a kihívást már együttműködőbb, európai partnereket bevonó politikával lehetne inkább kivédeni, összetettebb módon. A román stratégia fontossági sorrendben megkülönböztet fenyegetéseket, kockázatokat és sérülékenységeket. Oroszország a legveszélyesebb kihívás kategóriában, a fenyegetések között a második helyen szerepel, az új típusú kihívások (információs háború, ellenséges érdekcsoportok) után. Az amerikaiaktól elsajátított védelmi doktrína az ilyen magas szintű kihívásra összetett választ, aktív intézkedéseket ír elő. Ami a gyakorlatban azt jelentheti, hogy apró lépésekkel erősítik a román védelmet, bővítik a fekete-tengeri hadgyakorlatokat, hangsúlyosabbá válik az információs tevékenység – fogalmazott a szakértő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.