Keresés
Magyar Nemzet
2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert napja
HÍR TV – CIVIL KÖR:Csatába kell szállnunk a nézeteink megvédéséért
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/bocsanatkerest-varnak-amerikatol-a-hirosimai-atomtamadas-tuleloi-8478915/

Bocsánatkérést várnak Amerikától a hirosimai atomtámadás túlélői

75 évvel a tragédia után a túlélők utolsó generációja a nukleáris fegyverek eltörlésére szólít fel
Japan Times

Harangzúgással és egyperces néma csenddel emlékeztek helyi idő szerint ma délelőtt Japánban arra, hogy 75 évvel ezelőtt, 1945. augusztus 6-án az amerikai légierő először vetett be atombombát Hirosimában, a második világháborúban. A megemlékezésen részt vett Abe Sindzó japán miniszterelnök is, a kormányfő beszéde helyett azonban Macui Kazumi hirosimai polgármester felszólalására irányult a nemzetközi médiafigyelem. A város vezetője a The Japan Times szerint hangsúlyozta:

75 évvel ezelőtt egy atombomba a földdel tette egyenlővé a városunkat. Akkoriban azt beszélték, hogy 75 évig semmi nem fog ezen a földön teremni. Ennek ellenére városunk lábra állt, és világszerte a béke szimbólumaként tekintenek rá.

Macui Kazumi beszédében felszólította a nemzetközi közösséget, hogy fogjon össze az emberiséget fenyegető veszélyek, így a koronavírus és az atomfegyverek ellen. Emellett arra kérte Abe Sindzó kormányát, hogy csatlakozzon végre az atomfegyverek tilalmáról szóló ENSZ-egyezményhez.

Hirosima talpra állt

– 1945. augusztus 6-án egyetlen atombomba a földdel tette egyenlővé városunkat – mondta Macui Kazumi hirosimai polgármester. – Akkoriban az a szóbeszéd járta, hogy 75 évig semmi sem fog itt nőni. Ennek ellenére Hirosima lábra állt, és a béke szimbólumává vált – hangsúlyozta. A szóban forgó megállapodást 2017 júliusában fogadta el a világszervezet 122 tagország támogatásával. Az egyezményt egyetlen atomhatalom sem írta alá, és a mai napig nem lépett érvénybe, a japán kormányfő azonban beszédében nem tért ki az ezzel kapcsolatos tokiói álláspontra.

A hirosimai polgármester szavai ugyanakkor a japán társadalomban sokkal többet jelentenek egy egyszerű évfordulós beszédnél. Az emberek ugyanis tudják: Macui Kazumi az atomtámadás túlélőinek üzenetét tolmácsolja. Japánban egyébként külön szóval jelölik az atomtámadást megélt embereket: hibakusaként, azaz „robbanás által érintett emberként” emlegetik a túlélőket, akikre nehéz sors várt a katasztrófa után. Sokáig ugyanis mindenki azt hitte, a sugárfertőzöttek maguk is fertőznek, így megbélyegzettnek tekintették még a leszármazottaikat is.

Bocsánatkérést várnak

A The Japan Times azt írja,

a 75. évforduló alkalmával a hibakusák utolsó generációja minden korábbinál nagyobb erővel dolgozik azon, hogy megértessék végre a világgal üzenetüket, amelyet 75 éve igyekeznek közvetíteni. Mégpedig azt, hogy a világ mondjon nemet a nukleáris fegyverekre.

– Mi azt mondjuk, hogy ami történt, annak nem szabad megismétlődnie –

fogalmazott a japán hírportálnak a 88 éves Terumi Tanaka, a Nagasaki atomtámadás egyik túlélője. Hozzáfűzte, mi, hibakusák azért osztjuk meg személyes történeteinket a világgal, hogy végre megértsék, miért kell nemet mondani a nukleáris fegyverekre.

A hirosimai támadás egyik legfiatalabb túlélője, a 74 éves Jiro Hamasumi a lapnak azt nyilatkozta: Még csak az anyám hasában voltam az atomtámadáskor, de nem telt el nap az életemben, hogy annak a napnak a szörnyű nyomait ne érezném a bőrömön. Hozzáfűzte:

azt akarja, hogy az Egyesült Államok kérjen bocsánatot tőlük azért, amit tett, de a bocsánatkérés egyetlen módja kizárólag a nukleáris fegyverek eltörlése lehet.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

SZFE

Érdektelenségbe fulladt az SZFE melletti tüntetés
A menet az egyetem elfoglalt Vas utcai épületénél fog véget érni, beszédek nem lesznek.

Miniszterelnök

Orbán Viktor: Magyarország megerősödve kerül ki a válságból
A járványügyi intézkedésekről és a vakcináról is beszélt Orbán Viktor kormányfő a TV2-nek.

Kiemelt

A kormánypártok győztek Mohácson és Karcagon is
A Fidesz-KDNP a Duna-parti várost visszahódította, az alföldi települést pedig megtartotta.

Poszt-trauma

Bakot lőtt az ellenzék: Orbánnak megint igaza lett
Ismét ők húzták a rövidebbet.

Poszt-trauma

Igazságot Magyarországnak!
Az igazságtalanság felszámolását Karácsony pártjánál kellene kezdeni.

Poszt-trauma

A főkutyapárti csak éjjel bátor, a monitor előtt
Gyakorlatilag elismerte, hogy önös politikai érdektől vezérelve hazudott.

Poszt-trauma

Utazás Mesetanácsköztársaságba
Úgy tűnik, valóban nem lehet elég korán elkezdeni a gyermekek agymosását.

Aktuális

Karácsony: Az ellenzéknek nincs ajánlata a választók számára
Még tíz évig nem lesz új híd a Dunán – mondta Karácsony Gergely főpolgármester az Indexnek.

Fricz Tamás blogja

Őszödi Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd évfordulóján is böszmeségeket ír
Gyurcsány módszeresen készül a teljes ellenzék vezetésére, még ha nem is kormányfőjelölti pozícióból.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!