Bojkott is fogadta Thunberget Párizsban

Julien Aubert, a Köztársaságiak képviselője rövidnadrágos prófétanőnek és Nobel-félelemdíjasnak nevezte Thunberget, utalva arra: az aktivistát a tevékenységéért Nobel-békedíjra is jelölték az idén.

Magyar Nemzet
2019. 07. 24. 8:48
Swedish environmental activist Greta Thunberg delivers a speech before a debate with French parliament members at the National Assembly in Paris
CLIMATE-CHANGE/YOUTH-FRANCE Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megosztotta kedden a pártokat ­Greta Thunberg látogatása a francia parlamentben. A 16 éves svéd környezetvédő aktivistát a nemzetgyűlés vitájára hívták meg, az ezen való részvételt azonban lemondta néhány ellenzéki – elsősorban jobboldali – képviselő, és voltak, akik bojkottra is felszólítottak, írták hírügynökségek. A svéd aktivista az Emmanuel Macron elnök pártja, a Köztársaság lendületben képviselője, Matthieu Orphelin társaságában érkezett a helyszínre, a meghívást is utóbbi szorgalmazta. A vitát szervező csoportban Marine Le Pen pártja, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés egyáltalán nem képviselteti magát.

De a jobbközépen sem mindenki szimpatizál a lánnyal. Julien Aubert, a konzervatív Köztársaságiak képviselője rövidnadrágos prófétanőnek és Nobel-félelemdíjasnak nevezte Thunberget, utalva arra: a az aktivistát a tevékenységéért Nobel-békedíjra is jelölték az idén. Aubert képviselőtársa, ­Guillaume Larrivé pedig „az apokalipszis gurujáról” tett említést.

Fotó: Reuters

Az aktivista így válaszolt az őt ért támadásokra: „Fenyegetések és gúnyolódások céltáblái vagyunk, mert számokra és tudományos tényekre hivatkozunk.” Hangsúlyozta: az egyetlen, amit kérnek a politikai osztálytól, hogy hallgasson a kutatókra. A diáklány – aki a napokban megkapta a francia Szabadság-díjat is – tavaly augusztusban sztrájksorozatot kezdett. Az általa alapított Fridays for Future célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.