Bolgár diplomata kiutasításával válaszolt Oroszország

Kémügyek rontják a hagyományosan szoros kapcsolatokat ápoló két ország viszonyát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 28. 18:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország hétfőn bejelentette, hogy válaszul Bulgária decemberi hasonló lépésére, kiutasít az országból egy bolgár diplomatát. Atanasz Krisztin bolgár nagykövetet az orosz külügyminisztériumba kérették hétfőn, és átadtak neki egy jegyzéket, amelyben nemkívánatos személlyé nyilvánították a moszkvai bolgár nagykövetség helyettes katonai attaséját – tudatta közleményben az orosz minisztérium. Mitko Boriszovnak 72 órán belül el kell hagynia Oroszországot. A tárca közölte, hogy lépése válasz a szófiai orosz nagykövetség katonai, légügyi és haditengerészeti attaséjának december 19-i kiutasítására vonatkozó „megalapozatlan döntésre”.

A bolgár ügyészség korábban azzal gyanúsította meg a férfit, hogy 2017 óta kémtevékenységet folytat. A vádhatóság azt állította, hogy a diplomata állam- és szolgálati titoknak minősülő katonai információkhoz akart hozzájutni, a többi között a NATO-tagállam területén zajló hadgyakorlatokon részt vevő amerikai csapatok létszámáról. Az Egyesült Államok három katonai támaszpontot működtet Bulgária területén, ezekben rendszeresen tartanak hadgyakorlatokat. A bejelentésre azután került sor, hogy a NATO különleges műveletek vezérkarának parancsnoka látogatást tett Bulgáriában, hogy megvitassa a bolgár különleges erők jövőbeli részvételét az észak-atlanti szövetség küldetéseiben. A kiutasítás után az amerikai nagykövetség üdvözölte Bulgáriának a szuverenitása érdekében tett erőfeszítéseit.

A 2004 óta NATO-tag és 2007 óta európai uniós tagállam Bulgária hagyományosan szoros gazdasági kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Tavaly októbertől több kémügy nehezedett a két ország kapcsolataira. Azóta négy orosz diplomatát és egy műszaki alkalmazottat utasítottak ki Bulgáriából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.